A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök
Október 6-a Váradon
MÁÉRT - 2019. október 7., hétfő 14:42

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyváradi szervezetei az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is közösen emlékeztek meg október 6-án az 1848-49-es forradalom és szabadságharc bukása után Aradon kivégzett tizenhárom szabadságharcos főtisztről, valamint a forradalmi események mindazon hőseiről, akik a legszentebb dologért, a szabadságért áldozták életüket. A megemlékező főhajtásra a hagyományos helyszínen, a forradalmi országgyűlés mártír jegyzőjének, Szacsvay Imrének az emlékművénél került sor, akit a szabadságharcot leverő császári önkényuralom 1849. október 24-én végeztetett ki Pesten.
A nagyváradi Ezredévi emléktéren vasárnap délután összegyűlteket Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke köszöntötte, felidézve a 170. évvel ezelőtti körülményeket és tragikus eseményeket. A nem túl népes gyülekezet előbb meghallgatta Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi ügyekért felelős alelnöke, az önkormányzat tisztségviselője beszédét, majd Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke mondott helyzetelemző, jövőt fürkésző, gondolatébresztő beszédet.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Tőkés László elnök helyezte el a tisztelet és hála koszorúját a szoborkompozíció talapzatán, mellette politikai és társadalmi szervezetek – köztük az RMDSZ –, a Partiumi Keresztény Egyetem és a kolozsvári magyar főkonzulátus képviselői, cserkészek és magánszemélyek koszorúztak, közreműködtek a Váradi Dalnokok.
Ugyanabban az időpontban a szomszédos, átépítés alatt álló utcában Nagysándor József mártír honvédtábornok emléktáblájánál rendezett megemlékezést az RMDSZ, hasonló érdeklődés mellett, itt Habinyák István, az EMNP Bihar megyei elnöke is koszorúzott.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA