A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Čakovci hősi halottaira emlékeztek
MÁÉRT - 2019. október 10., csütörtök 12:17

A múlt héten a honvédő háborúban meghalt helyi civilekre emlékeztek a Vukovár-Szerém megyei Čakovciban. Az elesett falubeliek közt két magyar is volt.
Vidékünkön minden bizonnyal nincs olyan település, melynek lakosai közül ne halt volna meg valaki a honvédő háborúban. Az elesettek közt sok magyar is volt, akiknek emlékét közösségünk a mai napig tisztelettel őrzi. Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának tagjai számára az emlékezés különösen fontos, hiszen sokan a hozzátartozóikat is elvesztették a háborúban. Čakovciban két magyar áldozata - Kovács Ferenc és Szitás Antal - volt az agressziónak, emléküket márványtábla őrzi a falu szélén. Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának a tagjai a múlt héten a tiszteletükre emelt emlékhelyen helyezték el koszorúikat a Tompojevci járás által szervezett megemlékezésen. 
- Az ősz számunkra mindig egy nagyon szomorú időszak, ilyenkor emlékezünk szervezetten azokra a szeretteinkre, barátainkra, akik a háborúban meghaltak - mondta Jakumetović Rozália Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA