A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Az 1956-os hősökre emlékeztünk
MÁÉRT - 2019. október 24., csütörtök 09:17

Horvátország-szerte idén is több helyszínen tartottak megemlékezést az 1956-os magyar forradalom évfordulójának tiszteletére.
Eszék
Az 1956-os forradalomra emlékezett október 23-án Magyarország eszéki főkonzulátusa az eszéki J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékével, valamint az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesülettel közösen. A program a délelőtti órákban kezdődött Eszék központjában, az Ante Starčević téren, ahol Gárdos Béla eszéki magyar konzul ünnepi beszéde után felvonták az 56-os történelmi zászlót. Az eseményen Eszék város, valamint a HMDK képviselői is részt vettek. Ezt követően ünnepi műsort tartottak az eszéki egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén, délután pedig az 56-os magyarországi menekültek ideiglenes befogadóközpontjánál, a Hermann Paulina-villánál koszorúztak. Az épület falán lévő emléktábla az 1956-os eseményekre emlékeztet, Budapest városa ajándékozta Eszéknek 21 évvel ezelőtt. Az eseményt az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület vegyes kara tette bensőségesebbé előadásával.
Pélmonostoron is emlékeztek
A pélmonostori HMDK-alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagjai közösen emlékeztek meg az 56-os eseményekről október 20-án, vasárnap. Az ünnepi megemlékezés Kovačević Andrea előadásával kezdődött, aki a forradalom menetéről és szellemiségéről beszélt, őt pedig az újbezdáni művelődési egyesület tagjainak alkalmi előadása követte. Majd megnyitották az egyesület művészeti szekciójának tagjai által készített festményekből álló kiállítást, amelynek a témája szintén az 56-os események voltak.
- Egyesületünk számára mindig is fontosak voltak nemzeti ünnepeink. Amióta van saját székházunk, azóta a jeles napokról mindig itt, a pélmonostori Magyarok Otthonában emlékezünk meg - mondta Kovács Ferenc, a HMDK pélmonostori alapszervezetének elnöke.
A megemlékezésen jelen volt Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is. Az esemény főtámogatója a zágrábi Kisebbségi Tanács.
 
Ünnepi fogadás Zágrábban
A zágrábi magyar nagykövetség október 22-én a Dverce nevű palotában rendezett ünnepi megemlékezést és adott fogadást az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából.
Az emlékünnepség résztvevőit Magyar József nagykövet köszöntötte, majd az 56-os események és a horvát-magyar diplomáciai kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta. Ezt emelte ki Gordan Grlić Radman, Horvátország Kül- és Európa-ügyi minisztere, aki beszédét magyarul mondta el.
Az eseményen a horvátországi magyar szervezetek, intézmények képviselői, más országok külképviseletének a vezetői és horvát politikusok is részt vettek. A meghívott vendégek között volt többek között Milan Bandić, Zágráb polgármestere, Aleksandar Tolnauer, a zágrábi Kisebbségi Tanács elnöke, Ivan Malenica közigazgatási miniszter és Jankovics Róbert parlamenti képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA