A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Idén is jó helyre került a lisztadomány
MÁÉRT - 2019. október 24., csütörtök 09:18

A HMDK Gazdaköre évek óta részt vesz a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban, melynek keretében idén 3100 kg búzát gyűjtöttek össze. Ennek egy részéből lisztet őröltettek, amelyet magyar tannyelvű iskoláink és többgyermekes magyar családok között osztottak szét.
 
A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű jótékonysági kezdeményezést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a MAGOSZ idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva szervezte meg. Ennek eredményeképpen idén 600-700 tonna körüli búzaadomány gyűlt össze.
A programban évek óta részt vesz a HMDK Gazdaköre is. Felhívására minden alkalommal szép mennyiségű búzát és lisztet adományoznak a horvátországi magyar termelők is.
Péter Valentinától, a Gazdakör falugazdászától megtudtuk, a begyűjtött búzaadományokat a HMDK Gazdaköre székhelyén gyűjtötték és tárolták. A liszteszsákokon feltüntették az adományozók nevét.
A búzát megfelelő feltételek mellett, tiszta, száraz helyiségben és a hőmérsékletnek megfelelően tárolták.
- A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program által a HMDK Gazdaköre idén 3100 kg búzát gyűjtött össze. Ebből a mennyiségből 1450 kiló lisztet őröltünk, amelyet magyar iskoláknak és többgyerekes magyar családok között osztottunk szét – nyilatkozta lapunknak Péter Valentina, a Gazdakör falugazdásza. Az adományokat múlt héten osztották ki, magyar tanintézményeink – a vörösmarti és laskói általános iskolák, a várdaróci tagozati iskola, illetve az eszéki magyar iskolaközpont – mellett szlavóniai és baranyai többgyermekes magyar családok is kaptak a lisztből.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA