A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
„SZABADNAK LENNI MIT JELENT?”
MÁÉRT - 2019. október 28., hétfő 14:49

1989-ben a temesvári református gyülekezet és akkori lelkipásztora, Tőkés László bátor szembefordulása a kommunista rendszer egyházi és világi hatóságaival túlnőtt önmagán, és egyre inkább a lelkiismereti és vallásszabadságért, az emberi és kisebbségi jogokért és a zsarnokság ellen folytatott harccá vált. Ennek az ellenállásnak lett szerves része Illyés Kinga marosvásárhelyi színművész harminc évvel ezelőtti, a reformáció emléknapján tartott rendkívül drámai szavalóestje, amely további erőt adott a temesvári gyülekezetnek kitartani lelkipásztora mellett, aki a hallgatás falát döntögette kiállásával.
Egy évre rá, szintén a reformáció ünnepén – immár a megszerzett szabadság szellemében – Illyés Kinga előadóművész és Hencz József zeneszerző visszatértek Temesvárra bemutatni Szabadnak lenni mit jelent? című pódiumműsorukat, amely méltán aratott sikert szerte a Kárpát-medencében és a tengerentúlon is.
2019. október 31-én a történelmi hűség jegyében lesz megemlékezés Temesváron a forradalmat elindító gyülekezet és lelkipásztora harminc évvel ezelőtti hősies kiállásáról, valamint az egyetemes magyar szavalóművészet kiemelkedő alakjáról, Illyés Kingáról, aki már csak az égi színpadon szolgálhat. A Szabadnak lenni mit jelent? című, testet-lelket megborzongató előadást László Zita színművész, a Szatmárnémeti  Északi Színház Harag György Társulatának tagja és Hencz József zeneszerző rekonstruálta és mutatja be. Jelen lesz Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács újraválasztott elnöke is.
A szervezők – az EMNT és a Temesvári Református Egyházmegye – mindenkit szeretettel várnak csütörtökön 18 órára az Új Ezredév Református Templom koncerttermébe (Gyárváros, Malomárok sor / Splaiul Morarilor 1b).

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA