A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tízéves a Kórógy Hagyományőrző Egyesület
MÁÉRT - 2019. október 31., csütörtök 13:31

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület a hét végén díszüléssel, táncos-énekes produkcióval és egy hatalmas tortával ünnepelte meg megalakulásának a 10. évfordulóját.
A Kórógy Hagyományőrző Egyesületet 2009-ben azzal a céllal alakult meg, hogy ápolja a település magyar zenészhagyományait. Ők szervezték meg először a kórógyi zenésztalálkozót, és tulajdonképpen a rendezvény sikere adta az ötletet, hogy megalakítsák a kórógyi hagyományőrző egyesületet, amely sokszor a komoly anyagi gondok ellenére, egy ideig állami támogatás híján immár 10 éve folyamatosan működik. Tízéves tevékenységükről Cserepes Zoltán, a szervezet vezetője számolt be a díszülés résztvevőinek.
- Úgy vélem, hogy a kezdeti terveket sikerült túlszárnyalnunk minden tekintetben. Egy népes gyermektánccsoportunk van két korosztályban, számos nagysikerű rendezvény szervezői vagyunk, ezek olyanok, amelyek Árpád-kori településünk egész lakosságának szólnak. Régóta a terveink között szerepelt a zenész utánpótlás-nevelés is, amit idén a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a Csernicsek testvérek közreműködésével sikerült megvalósítanunk. A pályázati lehetőségeket kihasználva fejleszthettük eszközállományunkat. Ami pedig a legfontosabb, hogy idéntől végre méltó körülmények között dolgozhatnunk, egy szépen felújított kultúrotthonban, köszönhetően a HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk hathatós támogatásának, közreműködésének, amiért mindig hálásak leszünk – mondta Cserepes Zoltán, aki beszélt az egyesület programjairól, a kialakított anyaországi és hazai kapcsolataikról és a további terveikről is.
A díszülés résztvevőit köszöntötte Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki elmondta, abban a szerencsés helyzetben van, hogy a megalakuláskor is Kórógyon lehetett, így elmondhatja, hogy sikerült a legfőbb célokat megvalósítani, és e faluban is egy összetartó magyar közösséget teremteni.
- Büszkék vagyunk a kórógyiakra, a munkájukra és kívánunk nekik még nagyon sok ilyen évfordulót – mondta Jankovics Róbert.
A tíz éves kórógyi egyesületnek gratulált Željko Matanović, a Tordinci járás elöljárója is.
Az egyesület támogatóinak - Jankovics Róbertnek, a Tordincei járásnak és Jakumetović Rozáliának, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat elnökének – egy-egy díszoklevéllel köszönték meg a támogatást és az eddigi segítséget.
Díszoklevelet adományoztak Katić Izabellának is, aki nemcsak tanította, hanem megszerettette a tánccsoport tagjaival a magyar néptáncot és énekeket.
Izabella az oklevél átvételekor elmondta, örül, hogy most kórógyiasan beszélhet, és hogy a gyerekeknek átadhatta/átadhatja mindazt, amit nagyapja, Lebár Lajos tanító bácsitól ő is megtanult, és ezáltal a kórógyi hagyományt, kultúrát megőrzik és továbbviszik. Az elmúlt időszakban tanultakról a gyerekek az ünnepségen is számot adtak.
Szülinapról lévén szó, az ünnepség végére a hatalmas torta is megérkezett, amely a HMDK külön ajándéka volt a jubiláló egyesületnek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA