A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódik a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program Horvátországban is
MÁÉRT - 2019. november 7., csütörtök 09:21

A Nemzetpolitikai Államtitkárság óvodafejlesztési programja keretében Horvátországban is számos beruházásra, pályázatra kerül sor, melyek a magyar óvodai oktatás minőségét javítják – tudtuk meg Pálinkás Krisztiántól, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának irodavezetőjétől, a program horvátországi koordinátorától.
 
A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016-ban indított nagyszabású Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, amelynek horvátországi szakmai partnere a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF).
A horvátországi program keretében már számos beruházás és pályázat megvalósult, illetve jelenleg is folyamatban van. Pálinkás Krisztián, a HMPF irodavezetője, a program koordinátora elmondta, novemberben indul az Ovis sarok elnevezésű program, melynek keretében olyan településeken indítanak gyerekfoglalkozásokat, ahol nincs óvoda, illetve magyar tannyelvű óvodai foglalkozás.
- Az eddigi tervek szerint hat településen – Pélmonostoron, Kiskőszegen, Sepsén, Kórógyon, Szentlászlón, illetve kicsit későbbi kezdéssel Vukováron – indítunk magyar gyerekfoglalkozásokat, a helyi alapszervezetekkel együttműködve, amelyek a helyszínt biztosítják. A pedagógus fórum pedig a szükséges játékok, fogyóeszközök, didaktikai eszközök, bútorzat, illetve szakemberek biztosításáért felel. Négy, magyarul beszélő szakembert sikerült bevonnunk a projektbe, akik a foglalkozásokat tartják majd óvodáskorú gyerekeknek, havi két-három alkalommal a 2019-20-as iskolaévben – mondta Pálinkás Krisztián, hangsúlyozva a foglalkozások anyanyelvfejlesztő és magyar identitáserősítő szerepét.
Hozzátette, más településekről is csatlakozhatnak még a programhoz. Eddig azokon a helyszíneken, ahol biztosan elindul az Ovis sarok, településenként 10-12 gyereket várnak a foglalkozásokra.
Az óvodafejlesztési program keretében folytatódik a játszóterek építése is.
- Újbezdánban, Kiskőszegen, Harasztiban és Dályhegyen épülnek a következő játszóterek, folyamatban van az építkezések engedélyeztetése, melyek után, az időjárás függvényében, megkezdődnek az építkezések – mondta a program koordinátora.
Hamarosan indul a mesebusz is – a pedagógus fórum nemrég vásárolt egy kisbuszt,
amely ellátogat majd régiónk, valamint a szórványtelepülések jelentősebb rendezvényeire, s a jármű szobává alakított belterében mesevetítéseket, játékos foglalkozásokat tartanak majd az adott rendezvényre látogató gyerekeknek.
A kopácsi tangazdaság és ifjúsági központot egy medencével bővítenék az óvodafejlesztési programnak köszönhetően, ahol a tervek szerint úszóiskolát szervezhetnek majd a gyerekeknek. Egyéb, kisebb lélegzetű tervek is szerepelnek a projektben: felújítják a várdaróci óvoda gyengélkedőjét, a vörösmarti óvodában pedig egy galériát építenének, térbővítés céljából.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA