A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
„Soha ennyi magyar nem vett még részt a Márton-napon, mint idén“
MÁÉRT - 2019. november 14., csütörtök 09:15

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a pélmonostori Magyar Katolikus Nőegylet idén is megünnepelte Márton napját. Felelevenítették Szent Márton legendáját, asztalra került a libasült, az újbor, és a szervezők arra a legbüszkébbek, hogy bemutatkozott a nemrég alakult gyermektánccsoportjuk a nagyközönségnek.
 
 
November 11-e különleges nap a pélmonostoriak életében. Városuk védőszentjének, Szent Mártonnak a napja ez, amely már 26 éve a város napja is. A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet is ennek az ünnepnek az alkalmából szervezi legfőbb rendezvényét.
A Márton-napi ünnep idén is a fakultatív magyarórákra járó gyerekek és szüleik lampionos felvonulásával kezdődött, élükön Mártonnal, a római császári katonával (Fica János), aki a pélmonostori Magyarok Otthonához érve megosztotta köpenyét egy nélkülöző koldussal (Jankovics Sándor). A legenda szerint ezután Jézus a koldus alakjában megjelenik Mártonnak, aki ettől kezdve a római hadsereg helyett Istent szolgálja.
A legenda felelevenítését követően a székház udvarában felállított színpadon folytatódott a program, ahol Magyar József zágrábi magyar nagykövet, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke köszöntötték a szépszámú közönséget.
- Márton-napi rendezvényünk a pélmonostori magyar közösség élni akarásáról tanúskodik, hiszen ha visszagondolunk a kezdetekre, leszögezhetjük, hogy sokkal nehezebb körülmények között is sikerült helytállniuk az itteni magyaroknak. Ma viszont új székházban, rendezett körülmények között ünnepelhetünk, és azt is elmondhatom, hogy soha ennyi magyar nem vett még részt a Márton-napon, mint idén – mondta beszédében Jankovics.
A rendezvényen részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Gárdos Béla eszéki magyar konzul is. A pakráci magyarok palacsintát sütöttek standjuknál.
 
Először lépett színpadra a pélmonostori gyermektánccsoport
A beszédek után a színpadon a fellépők következtek. A Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja énekszámával és táncával gazdagította a programot, a pélmonostori, anyanyelvápolásra járó fiatalok gyerekjátékokkal léptek színpadra, a Vukovári Népzeneoktatási Műhely növendékei zenéltek, majd a pélmonostori gyermektánccsoport állt a pódiumra.
Az együttes a Csillagszemű játszó- és alkotóműhely keretében alakult néhány hónappal ezelőtt Ferenc Ilić Emese óvónő vezetésével. Jelenleg tizenkét tagja van, általános iskoláskorú fiúk és lányok alkotják. Nemrég kaptak népviseletet, és szorgosan készültek erre az alkalomra, amely első fellépésük volt.
- Örülünk, hogy a jelenlegi körülményeknek, az új, tágas székhelyünknek köszönhetően lehetőségünk volt arra, hogy bővítsük tevékenységünket, és megalakíthattuk gyermektánccsoportunkat, mert a fiatalok bevonása az egyesületi munkába a biztosítéka annak, hogy fennmaradunk a jövőben is – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője.
A színvonalas produkció a gyerekek lelkes hozzáállásáról árulkodott. A kultúrműsor után a házigazdák Márton-napi libasültet szolgáltak fel a vendégeknek.
A rendezvényt a Horvát Kormány, a Horvát Kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala, az országos Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, valamint Pélmonostor városa támogatta.
 
Épül a Szent Márton tér a Magyarok Otthona előtt
Bábli Mária, a Magyar Katolikus Nőegylet elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, örül, hogy városukban ilyen nagy kultusza van Szent Mártonnak, templomuk és az utca is, ahol a székházuk található, az ő nevét viseli, és hamarosan egy teret is avatnak a tiszteletére. Jankovics Róberttől megtudtuk, Pélmonostor városának köszönhetően a Szent Márton nevét viselő objektumok sorát bővíti a jövőben a Szent Márton tér, amely a pélmonostori magyarok otthona előtt épül, és amely a jövőben a legenda felelevenítésének helyéül szolgál.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA