A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Tizenkét év után újra magyar est volt Kácsfaluban
MÁÉRT - 2019. november 14., csütörtök 09:15

A Kácsfalusi járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében 12 év után először volt magyar est Kácsfaluban. A jó hangulatú rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, ezért szinte biztosak lehetünk a folytatásban.
Kácsfalu nevét (Jagodnjak) a 13. században említik először e formában. A település elnevezése onnét eredeztethető, hogy a falu környékén egykoron nagy nádas terült el, ahol rengeteg vadkacsa tanyázott. E tájon a török időkig kizárólag magyarok éltek, akik a veszedelem elől elmenekültek, helyükre a 18. században szerbeket és németeket telepítettek. Utóbbiakat a második világháború után elüldözték, így ma már többségében szerbek lakják a települést. A magyarság a járásban csak szórványként van jelen, több mint egy évtizeddel ezelőtt számuk annyira lecsökkent, hogy már kisebbségi önkormányzatot sem állt jogukban alakítani. Több mint 12 év után a járásban élő magyarok aránya elérte a 3%-ot, ezért most ismét van kisebbségi önkormányzatuk. A HMDK által vezetett testület ennek örömére felelevenítette a kácsfalusi magyar estek hagyományát, melyekre azelőtt rendszeresen sor került a faluban.
- Nagy öröm számunkra, hogy 12 év után ismét tudtunk magyar kisebbségi önkormányzatot alakítani a járásban. Sajnos ahhoz túl kevesen vagyunk, hogy egyesületet hozzunk létre, ezért a helyi magyarság egyetlen önszerveződési lehetősége a kisebbségi önkormányzat. Amikor sok évvel ezelőtt belekezdtünk a magyar estek szervezésébe, ezt azért tettük, hogy megmutassuk az embereknek, hogy bizony Kácsfaluban is élnek magyarok. Most, 12 év kihagyás után erre talán még nagyobb szükség van - mondta Sági Mária, a Kácsfalusi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke.
A magyar esten fellépett az újbezdáni művelődési egyesület minden szekciója, valamint a kiskőszegi Liliom tánccsoport tagjai is.
A rendezvényen részt vett Jankovics Róbert, HMDK-elnök, valamint Pálinkás Krisztián és Sipos Sándor alelnökök is. A rendezvényt a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA