A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A HMDK ösztöndíjjal támogatja a magyar iskolába járó gyerekeket
MÁÉRT - 2019. november 21., csütörtök 10:07

A HMDK minden olyan elsős, ötödikes és középiskolás diákot támogat, aki Horvátországban magyar iskolába iratkozott. Azok, akik A modell szerint tanulnak, 5000 kúnás támogatásban részesülnek, míg a B modellt választók 3000 kúnás támogatást kapnak. Hétfő délután a HMDK konferenciatermében írták alá a szerződéseket a sikeresen pályázó diákok szüleivel.
 
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a horvátországi magyar oktatásügyet, mivel azt megmaradásunk egyik zálogának tartja. A HMDK volt az a szervezet, amely először részesítette beiskolázási támogatásban a magyar iskolába iratkozó elsősöket, ezt folytatja azóta is a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma HMPF).
– Fontosnak tartjuk a szülők további ösztönzését, hogy gyerekeiket magyar iskolába járassák, ezért döntöttünk úgy, hogy ösztöndíjban részesítjük a magyar általános iskolába iratkozó első osztályos és ötödikes, valamint az eszéki magyar központ középiskolájába iratkozó elsős diákokat a 2019-2020-as tanévtől. Az előző években nagy nehezen sikerült megállítani a diákok számának a csökkenését iskoláinkban. Ez tehát minden eddiginél nagyobb támogatás, és nem kell elfelejteni, hogy emellett a Magyar Kormány és a HMPF által további jelentős támogatásban részesülnek a magyarul tanuló diákok szülei. Ezt a támogatást a következő években nemcsak folytatnánk, hanem többszörösére szeretnénk emelni – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki hozzátette, a horvátországi magyarság megmaradása szempontjából meghatározó fontosságú az anyanyelvi oktatás.
 
A szülők véleménye: „Hatalmas segítség a HMDK támogatása, de az iskolaválasztás elvi kérdés is“
Az ösztöndíjszerződések aláírására hétfőn délután került sor a HMDK konferenciatermében.
A lapunknak nyilatkozó szülők mind azt hangsúlyozták, nagy segítség számukra a HMDK támogatása, de az iskolaválasztást elvi kérdésnek tartják, amely meghatározza gyerekük jövőjét.
Stanković Andrea kopácsi szülő lapunknak elmondta, magyar családból származik, akárcsak férje, ezért egyértelmű volt számukra, hogy magyar iskolába íratják gyereküket.
- Biztosak vagyunk benne, hogy gyerekünk számára csak előnnyel jár, ha a magyart és a horvátot is magas szinten sajátítja el, ehhez pedig, úgy vélem, megvannak a feltételek magyar tanintézményeinkben. Rendkívül hálásak vagyunk a HMDK támogatásáért, jó alap lesz lányunknak az iskolakezdéshez – nyilatkozta lapunknak Stanković Andrea.
Hasonló véleményen van a laskói Farkas Krisztina, aki az anyanyelvű oktatás előnyeit maga is megtapasztalta, és aki a támogatásból könyveket, tanfelszerelést vásárol majd.
Pinkert Ilona (Csúza) is úgy nyilatkozott, természetes volt számukra, hogy magyar iskolába adják lányukat.
- Úgy vélem, ez a magyar identitástudat erősítése végett szükséges, a többségi nemzet nyelvét pedig úgyis megtanulják a fiatalok idővel. Lányunk a horvát mellett angolul is egyre jobban beszél – mondta Pinkert Ilona, hangsúlyozva, nem a támogatásért íratták magyar tagozatra gyereküket, viszont nagy segítség számukra is az ösztöndíj, melyből a tanuláshoz szükséges számítástechnikai eszközöket vásárolnak majd.
 
E hónap végén adják át az eszéki magyar iskolaközpont diákotthonát
Jankovics Róbert a szerződések aláírása alkalmával lapunknak elmondta, örül, hogy az első és ötödik osztályba, valamint a középiskola első évfolyamára iratkozó diákok szüleinek 90%-a pályázott a HDMK ösztöndíjára, és hogy az ösztöndíjbizottság közel százszázalékos arányban támogatta a pályázatokat.
Kiemelte, az utóbbi években sikerült komoly eszközöket fordítani a horvátországi magyar iskolák, intézmények fejlesztésére is, a HMDK erőfeszítéseinek egyik legnagyobb eredménye az eszéki magyar iskolaközpont jövő héten átadandó kollégiuma.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA