A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Román–magyar konferencia lesz Temesváron
MÁÉRT - 2019. november 27., szerda 12:27

Az 1989-es romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából Temesváron szervezi meg november 29-én, a Temesvári Műszaki Egyetem Központi Könyvtárának K1-es amfiteátrumában (Vasile Parvan sugárút, 2B szám) az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – a Reconstructio Egyesülettel közösen – immár hagyományosnak számító román–magyar konferenciáját. A Temesvár 30 – a kerek évforduló a román–magyar kapcsolatok tükrében címet viselő rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket, valamint a sajtó képviselőit, akik a helyszínen 13 órától regisztrálhatnak.

Az esemény 14 órától Tőkés László EMNT-elnök köszöntőjével veszi kezdetét, majd ezt követően Vekov Károly történész tart előadást Szoboszlay Aladár román–magyar konföderációs terve címmel.

A Sándor Krisztina EMNT-ügyvezető elnök moderálásával zajló első kerekasztal-beszélgetés résztvevői – Ramona Balutzescu újságíró, író, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Florian Mihalcea újságíró, a Temesvár Társaság elnöke, Eckstein-Kovács Péter jogász, Angela Tocila író és publicista, valamint Brindusa Armanca újságíró, egyetemi tanár – arra keresik a választ, hogy a rendszerváltást követő harminc évben miként alakultak a román–magyar kapcsolatok, s milyen lehetőségei vannak a párbeszéd és együttműködés felélénkítésének.

 A második kerekasztal-beszélgetésen, melyet Kása Zsolt, a Temesvári Magyar Napok főszervezője moderál, a különböző kulturális találkozási pontok feltérképezésére tesz kísérletet Antal Tibor, az Intalniri Romano-Maghiare elnevezésű Facebook-oldal működtetője, Szabó Csaba, a Corbii Albi/Fehér Holló alapítója és projektkoordinátora, Daniel Vighi egyetemi tanár, író és publicista, valamint Calin Rus, a Temesvári Interkulturális Intézet igazgatója.

Az eseményen való részvétel ingyenes és helyszíni regisztrációhoz kötött. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt – közölte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája.

 


 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA