A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar bál Splitben
MÁÉRT - 2019. november 29., péntek 10:00

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesülete pénteken tartotta hagyományos magyar bálját és megünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Az esemény idén sem csak a spliti magyaroknak szólt, hanem a városban élő más nemzeti közösségeknek is.
 
Idén 25 éve, hogy a HMDK Split-Dalmát megyei alapszervezete létrejött, azóta a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának fennmaradásáért és a magyar nyelv ápolásáért dolgoznak az aktivistái.
Megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Székhelyet is biztosítottak a magyar egyesület számára, ahol tagjai hetente találkoznak. Nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.
A magyar bál is ezek közé tartozik, az ideire pénteken került sor, melynek keretében megünnepelték egész éves munkájukat.
A mulatságon a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenéjére táncolhattak a résztvevők, nemcsak a város magyarjai, hanem az itt élő más nemzeti közösségekhez tartozók is. Az esemény kultúrprogramjában a csúzai és a kiskőszegi tánccsoport adott elő magyar népi tánckoreográfiákat. A bálon jelen volt többek között Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Lőcsei József, a HMDK Isztria megyei szervezetének elnöke is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA