A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Még több támogatás a kisebbségi szervezeteknek, a kritériumok továbbra is szigorúak
MÁÉRT - 2019. december 6., péntek 13:16

A zágrábi Kisebbségi Tanács a nemzeti kisebbségi szervezetek képviselői számára szervezett tanfolyamot november 29-én Zágrábban, ahol elsősorban a jövő évi támogatások kritériumairól és az idei pályázati pénzek elszámolásáról volt szó.
 
A zágrábi (országos) Kisebbségi Tanács évente meghirdetett nyilvános pályázatára kisebbségi civil szervezetek és intézmények jelentkezhetnek programjaikkal, a támogatásokat az állami költségvetésből biztosítják.
A jövő évi költségvetésben több mint 44,7 millió kúna áll rendelkezésre erre a célra. Ezt Aleksandar Tolnauer, a Kisebbségi Tanács elnöke mondta nyitóbeszédében a múlt héten tartott szemináriumom, ahol egyebek mellett a horvátországi nemzeti kisebbségek helyzetét is elemezte. Majd a pályázati kritériumokról, a támogatások felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos tudnivalókról esett szó.
Elhangzott az is, hogy a 2020-as támogatásokra november 27-től lehet pályázni, a pályázatok benyújtásának határideje pedig december 27-e. A tavalyi évhez hasonlóan idén is elektronikus formában kell pályázni, erről most is bővebb ismertetőt tartottak.
A szemináriumon részt vett a Horvát Szábor kisebbségi frakciójának elnöke, Vladimir Bilek is. A HMDK-t Prosszer Horvatin Szanella és Déra Kornélia képviselték.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA