A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Winkler: az agyelszívás az Európai Unió egészét gyengíti
MÁÉRT - 2019. december 11., szerda 15:37

Az agyelszívás negatívan hat a kelet-európai tagállamok túlnyomó részére, hosszú távon pedig mélyen húzódó strukturális problémákat okoz szerte az unióban, hívta fel a figyelmet szerdán Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), aki a Régiók Bizottságánál vett részt egy olyan vitán, amelyen a tehetségelvándorlással kapcsolatos helyi és regionális tapasztalatokat elemezték.  
„Az agyelszívás problémája az egyik legnagyobb kihívás az Európai Unióban, olyan jelenség, amelynek nemcsak helyi és regionális, hanem közös európai komponense is van. Uniós szinten azonnali lépésekre és középtávon ható intézkedésekre van szükség, gondolok itt a 2021-2027-es költségvetési keretből történő finanszírozásra is. A Kohéziós Politika számára jelentősebb finanszírozás kell, mert csak konkrét programok és megfelelően támogatott regionális fejlesztési közpolitikák tudnak segíteni a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatásában. Másrészről az EU-nak hosszú távú stratégiára is szüksége van ebben a témában. Az agyelszívás kérdése prioritásként kell szerepeljen azokon az Európa jövőjével foglalkozó konferenciák napirendjén, amelyeket a következő két évben szerveznek a polgárok és a közösségek széles körű részvételével” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Véleménye szerint a kelet-európai tagállamokat érinti leginkább a tehetségelvándorlás. „Erdély és egész Románia, valamint a kelet-európai tagállamok megérzik az agyelszívás negatív hatását. A Világbank nemrég egy tanulmányában rámutatott, hogy Románia felsőfokú végzettséggel rendelkező állampolgárainak 40 százaléka külföldön dolgozik. Ez a jelenség érvényes egész Kelet Európában, és olyan mélyen gyökerező strukturális gondokat okoz, amely az egész EU-ra hatással lesz.  Sajnos a kohéziós politikák nem érték el a kívánt hatást ezekben a régiókban, ezért a regionális fejlesztés nagyobb mértékű támogatása mellett szükség van az uniós finanszírozásból megvalósított helyi projektek, az oktatási hálózat és a gazdaságösztönző pályázatok újragondolására is” – tette hozzá.
Winkler Gyula beszélt arról is, hogy fontos az Európai Parlament és a Régiók Bizottságának hatékony együttműködése, kiemelve az agyelszívással kapcsolatos jelentést, amelyet a Régiók Bizottsága hamarosan véglegesít. „Nagyon helyes módon ez a jelentés bemutatja az elmúlt években bekövetkezett változásokat is. Ma már a kelet-európai fiatalok kivándorlásának legfontosabb oka nem az alacsony jövedelem, hanem a kilátástalanság és az alacsony életminőség. Éppen ezért a kelet-európai tagállamok legfontosabb kihívása a megfelelő kormányzás kialakítása. Az európai pályázatok önmagukban nem fogják ezeket a gondokat megoldani, európai, regionális és helyi szintű, jól összehangolt lépésekre van szükség” – mutatott rá az EP-képviselő.
A Régiók Bizottságánál tartott Brain drain – Brain gain: Local and Regional Experience című konferenciát többek között az olaszországi Dél-Tirol szervezte. Ennek kapcsán Winkler Gyula elmondta, az olaszországi autonóm régió az erdélyi magyar közösség hagyományos partnere, a két régió etnikai szempontból hasonlít egymásra. A konferencián felszólalt Karl-Heinz Lambert, a Régiók Bizottságának elnöke, valamint Michl Ebner, a Bolzano-i Kereskedelmi Kamara elnöke, aki korábban a dél-tiroli német közösség EP-képviselőjeként is tevékenykedett.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA