A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Magyar est Darázson
MÁÉRT - 2019. december 12., csütörtök 09:17

Négy évvel ezelőtt rendezték meg először a magyar hagyományok szemléjét Darázson, melynek keretében kiállították a helyi asszonyok által készített kézimunkákat, a kultúrműsorban pedig magyar tánccsoportok és kórusok szerepeltek. Ennek a rendezvénynek a folytatása a darázsi magyar est, amelyre múlt szombaton került sor a helyi kultúrotthonban.
 
A pár évvel ezelőtt indított rendezvénnyel az volt a cél, hogy néptánccal és népzenével járjanak kedvében a magyar kultúra iránt érdeklődőknek.
- Darázson sokáig az egyetlen magyar jellegű rendezvény a Jézus szíve napja alkalmából celebrált szentmise volt. Idővel igény mutatkozott más rendezvényekre is, ahol az emberek szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak, ezért döntött a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége úgy, hogy megszervezi ezt a magyar estet – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, az est szervezője.
A kultúrműsorban a HMDK kiskőszegi alapszervezetének Rozmaring és Liliom tánccsoportja, a Kórógy Hagyományőrző egyesület énekegyüttese és tánccsoportja, valamint a Bátai Vadvirág tánccsoport mutatkozott be.
A művészeti együttesek műsorával a magyar est nem ért véget, bál következett, ahol Kurel Gorán zenélt.
Az eseményen részt vett Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója és Eva Balatinac, a járási képviselő-testület elnöke, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA