A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Felavatták az Új Ezredév Református Központot Temesváron, a Temesvár 30 emlékhét keretében
MÁÉRT - 2019. december 17., kedd 13:42

A Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központot a Temesváron kirobbant forradalom harmincadik évfordulóján avatták fel. A magyar organikus építészet megteremtője tervei alapján készült épületet húsz évvel ezelőtt kezdték építeni, előbb 2000-ben, majd 2016-ban sikerült felgyorsítani az építkezési munkálatokat. Az épület amellett, hogy a temesvári-gyárvárosi gyülekezet számára készül, egyben a bánsági magyarság kulturális központjául is fog szolgálni.
Az Új Ezredév Református Központ avatóünnepségén „Temesvár hőse”, Tőkés László püspök hirdetett igét, díszvendégként jelen volt és felszólalt Potápi Árpád János, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.
„Ahol csak emberek laktak, házak épültek, azzal egyidőben templomot is emeltek az Isten nevében. Településeink lelke a templom volt mindenkor, ezért olyan könnyű eligazodni Erdélyországban, hogy merre van Isten, és milyen nép él ezen a földön” – mondta az igehirdető, majd úgy folytatta: a csoda valóban megtörtént, megépűlt az Új Ezredév Református Templom, és jó úton haladunk afelé, hogy a sok rendeltetésű egyházi központunk is felépüljön, melynek mindenekelőtt Isten szabadító kegyelmét kell hirdetnie az 1989-ben kezdődő új erzredévünk reményében. „Nem leszünk többé bozgorok, kisemmizett hajléktalanok” – jelentette ki.
Az építkezést mindvégig szívén viselő és támogató Tőkés László köszönetet mondott az összes adományozónak, a magyar kormánynak, amely szívügyének tekinti a magyarság támogatását. A püspök nemcsak a Romániában élő magyarsághoz, hanem mindenkihez címezte Ady Endre közismert mondatát: „Elveszünk, mert elvesztettük magunkat.” Hozzátette: „Egész Európának szól ez a költői intés, ez a féltés, amely óvni akarja népünket, Európa nemzeteit az önfeladástól, az önveszejtő identitásvesztéstől.”
A templomépítő parókus lelkipásztor, Gazda István elmondta: 1990-től irányozták elő egy református templom megépítését a Gyárvárosban, végül 1998–2004 közt zajlott az egyházi központ építésének első szakasza, az épület alapkövet 1998. december 15-én helyezték el szabadtéri istentisztelet keretében. A december 15-i avatóünnepség – amelynek keretében a magyar történelmi egyházak képviselői áldották meg az új istenházát – a Muzsikás együttes előadásával, táncházzal és szeretetvendégséggel zárult.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA