A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Ünnepélyes keretek között átadták a kopácsi Tangazdaságot és Ifjúsági Központot
MÁÉRT - 2019. december 20., péntek 14:33

Befejeződött a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) által megvásárolt kopácsi ingatlan felújítása és képzési központtá való alakítása, és csütörtökön sor került a létesítmény ünnepélyes átadására is. A „2015 a külhoni magyar szakképzés éve” program keretében a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma megpályázta egy tangazdaság és ifjúsági központ létrehozását, és készített egy többéves tervet. A munkálatok első fázisában, 2018 elején az 1912-ben épült központi objektumot újították föl. Majd a projekt keretein belül a létesítmény udvarán tíz, egyenként négyfős bungalót építettek, és egy külön kültéri vizesblokkot alakítottak ki. Mindezt, valamint a tangazdaság épületének belső tereit és egy kisbusz megvásárlását is a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült megvalósítani. A felújítás a filagória kialakításával és az udvar rendezésével folytatódott. Pár héttel ezelőtt zajlott le a műszaki ellenőrzés, és miután mindent rendben találtak, sor kerülhetett a kopácsi létesítmény ünnepélyes átadására.
Az átadóünnepség
A nemzetiszín szalag átvágásával hivatalosan is átadták a jövőben számos programnak helyet adó kopácsi objektumot, majd megtekintették a Tangazdaság és Ifjúsági Központ helyiségeit.
Az átadóünnepség a tárgyalóteremben folytatódott, ahol Csapó Nándor, a HMPF elnöke köszöntötte a szépszámú egybegyűltet. Többek között elmondta, a pedagógusszervezetnek ezzel egy régi álma valósult meg, mégpedig annak köszönhetően, hogy a magyar kormány nemzetben gondolkodik, és az elmúlt években számos tematikus évet indított a határon túli magyarság támogatására. Köszönetet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a magyar kormánynak, hogy ezekben a programokban partner lehetett a HMPF, figyelembe vették a szervezet által megfogalmazott igényeket és segítettek elképzeléseik megvalósításában. Majd a jövőbeni terveket is ecsetelte.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kopácsi tangazdaság és ifjúsági központ alapötlete 2015-ben fogalmazódott meg, az államtitkárság  2016-ban nyújtotta az első támogatást, és mára 21. századi körülményeket tudtak teremteni a fiataloknak, akik a jövő év nyarától táborozhatnak majd itt. Közel 180 millió forintos beruházásról van szó, 8000 m2 alapterületen készült el a központ.
- A Kárpát-medence egyik legjobb paprikatermesztő vidékén vagyunk, ezért a tangazdaságnak az elsődleges feladata az is, hogy a helyben termesztett növénykultúrákat, a termesztési módokat is megtanítsák itt. Ezenkívül remélem, hogy jövő nyáron, a nemzeti összetartozás jubileumi évében itt, Kopácson is el tudjuk indítani a horvátországi magyarság részére a nemzetpolitikai tábort. Ezzel a magyarság fontos nemzetpolitikai eseményének a helyszínévé is válik ez az ifjúsági központ – mondta Potápi Árpád János államtitkár.
Jankovics Róbert, a HMDK elnöke beszédében elmondta, ez az év minden szempontból kiemelkedő volt a horvátországi magyarság szempontjából, és hogy a kopácsi ünnepség méltó zárása 2019 avatóünnepségeinek, amelyből eddig már öt volt. A pedagógusfórumnak gratulált a nagyszerű munkához, megköszönte a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak a mindenkori segítségét. Majd hozzátette, most mindannyiunk közös feladata lesz, hogy az épületet tartalommal, élettel töltsük meg.
Az átadót a laskói általános iskola tanulóinak összeállítása és Csapó Alex hegedűjátéka tette ünnepélyesebbé. Az átadóünnepségen többek között részt vett Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, De Blasio Antonio, volt eszéki magyar főkonzul és a Kárpát-medencei pedagógusszervezetek képviselői.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA