A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Új igazgatója lesz a kórógyi iskolának
MÁÉRT - 2019. december 20., péntek 14:33

 
A jövő év elejétől új igazgatója lesz a Kórógyi Általános Iskolának. A nyugdíjba vonuló Kell Rózsikát ügyvivő igazgatóként Pálinkás Diana váltja majd az iskola élén.
 
A Kórógyi Általános Iskola az egyetlen magyar tannyelvű iskola Vukovár-Szerém megyében ezért nemzetpolitikai szempontból is kiemelten fontos. A tanintézményt idáig vezető Kell Rózsika februártól nyugdíjba megy, helyére pedig új vezető kerül. A fontos és nagy felelősséggel járó feladat ellátására Pálinkás Dianát találta a legalkalmasabbnak az igazgatóbizottság, ezért egyhangúlag őt bízták meg az intézmény vezetésével. Mivel a törvények értelmében a leendő igazgató még nem rendelkezik kellő munkatapasztalattal, ezért egyelőre ügyvezető lesz, megbízatása egy évre szól. A leendő igazgatónő lapunknak elmondta, hogy nagy tervekkel vág bele a munkába.
- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy felkértek az iskola vezetésére, úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy felelősséggel jár, éppen ezért megpróbálok minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy jól irányítsam az intézményt. Már hat éve tanítok az iskolában, ezért jól ismerem annak működését, és tudom, hogy hol lehetne esetleg még javítani. Mindenképpen szeretném a tanári gárdát kicsit jobban összekovácsolni, és szeretném, ha egy nagy családként működne intézményünk. Tudom jól, hogy nagy felelősséggel jár egy iskolát vezetni, hiszen azok a gyerekek, aki idejárnak, jelentik majd a horvátországi magyarság következő generációit. Az is jó lenne, ha a falu lakóit és az iskolát közelebb tudnánk valahogy hozni egymáshoz, ezért olyan programokat is tervezek, amelyek nemcsak az iskolásoknak, hanem az egész falunak szólnak - mondta Pálinkás Diana.
 
Több mint 20 évig vezette az iskolát
Kell Rózsika 1981-ben állt munkába a kórógyi iskolában, ahol a honvédő háború kitöréséig dolgozott. A háború utáni hazatérést követően, 1999 szeptemberében nevezték ki az iskola élére. A sokat tapasztalt igazgatónő most nyugodt szívvel adja át a stafétát, hiszen úgy érzi, méltó utóda lesz.
- Sok mindenen keresztülmentünk az elmúlt években, és a világ is nagyon sokat változott azóta, amióta idekerültem. Úgy érzem, hogy jó kezekbe kerül az iskola, ezért nyugodt szívvel hagyom majd itt. Utódomnak azt tanácsolom, hogy figyeljen oda a tanárokra és a diákokra, valamint mindig legyen naprakész, hiszen a világ folyamatosan változik, és az iskola úgy lehet sikeres, ha lépést tud tartani a korral - mondta Kell Rózsika, aki hozzátette, nyugdíjas éveit a családjával szeretné tölteni, és ezúton is jó munkát kíván utódjának.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA