A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Román–magyar vegyes bizottságot sürget az EMNT
MÁÉRT - 2020. január 10., péntek 13:19

"Amint arról a sajtóban is olvashattunk, a nemrégiben újraválasztott Klaus Johannis első hivatalos külföldi látogatásának célpontja Bajorország, Németország legnagyobb területű tartománya volt. Bár a román államfő feltűnően és kínosan ügyelt arra, hogy még csak véletlenül se ejtse ki az autonómia vagy a föderális megnevezéseket, netán értékelő megjegyzéseket tegyen a tartomány működésére, bízunk benne, hogy látogatása jó alkalmat biztosított számára ahhoz, hogy a gyakorlatban is megtapasztalja: a föderális államberendezkedés, valamint az autonómiák rendszere élhető, biztonságos jövőt és erős gazdaságot jelent" – fogalmaz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Országos Elnökségének friss közleménye, ami így folytatódik: "Amennyiben Klaus Johannis – látogatásával – mintegy elismeri a német szövetségi rendszerben létező jelentős tagállami autonómiákat, elvárhatjuk, hogy az erdélyi közösség – azon belül külön Székelyföld – irányába is hasonló gesztusokat tegyen. Meggyőződésünk, hogy Románia a jelenlegi központosított államszerkezetét feladva egy hatékonyabban és jobban fejlődő hely lenne, hiszen ami Németországnak évtizedek óta jó, az nekünk is megfelelő lehet. Bajorország tagállami autonómiájának sikerei rávilágíthatnak arra, hogy mekkora esélyeket jelenthet Románia számára a területi autonómia elvének érvényesítése." 
A kommüniké zárógondolata: "Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásától fogva azért dolgozik, hogy a különböző autonómiaformák megvalósuljanak, s ezzel biztosíthassuk erdélyi magyar közösségünk hosszútávú megmaradását. Szövetségesünk, az Erdélyi Magyar Néppárt politikai programjának is része a föderális államszerkezet bevezetése Romániában. Ennek szellemiségében, valamint a román államelnök bajorországi látogatásának apropóján, kezdeményezünk – a bejelentett román–bajor vegyes bizottság mintájára – egy hazai, román–magyar vegyes bizottság létrehozását, melynek feladata lehet az autonómiatörekvéseink érdembeni megtárgyalása, valamint nyelvi jogaink, szimbólumhasználatunk és anyanyelvű oktatásunk kérdéseinek hosszú távú rendezése."

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA