A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Jól halad a várdaróci kultúrotthon energetikai felújítása
MÁÉRT - 2020. január 16., csütörtök 11:17

Tavaly ősszel kezdődtek meg a munkálatok a várdaróci kultúrotthon energetikai felújításán, a nyílászárók cseréje után jelenleg a külső szigetelést végzik, a tervek szerint tavasz végére készülnek el. Tavaly májusban Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési miniszter, miniszterelnök-helyettes személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott összeget tartalmazó támogatási szerződést.
 
A közösségi terek megújítására a korábbi években is sokat fordított a HMDK, de mindez akkor kapott még nagyobb lendületet, amikor Jankovics Róbert, a HMDK jelöltje került a horvát száborba, aki tetemes állami támogatásokat eszközölt ki magyarságunk részére. A horvátországi magyarokat érintő ügyek folyamatos intézése mellett természetesen mindent megtett azért is, hogy a magyarlakta járások és városok vezetőit is segítse falvaink és városaink aktuális problémáinak a megoldásában. Többek között neki köszönhetően kezdődhetett meg tavaly ősszel a várdaróci kultúrotthon teljes körű energetika felújítása, amelynek összértéke 1,2 millió kúna.
A felújítást követően az épület energetikai besorolása az eddigi E kategóriából átkerül majd a B kategóriába, így a fenntartási költségek 75%-kal csökkennek majd, valamint az itt működő egyesületek egy szebb, modernebb épületben dolgozhatnak a továbbiakban.
Tavaly májusban a Bellyei járásba látogatott Predrag Štromar, a horvát kormány építésügyi és tervezési minisztere, miniszterelnök-helyettes, aki személyesen kézbesítette a várdaróci kultúrotthon felújítására jóváhagyott 743 ezer kúnás összeget tartalmazó támogatási szerződést.
- Az, hogy Štromar miniszterelnök-helyettes személyesen látogatott el hozzánk egy ilyen, számunkra fontos ügy kapcsán, mint amilyen a várdaróci kultúrotthon felújítása, egy újabb bizonyítéka annak, hogy munkánkat a horvát kormány is elismeri és támogatja – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk, aki számos elfoglaltsága mellett a várdaróci felújítás folyamatát is figyelemmel kíséri, és elégedett a munka menetével.
A kultúrotthonon az energetika felújítás során a múlt évben kicserélték a nyílászárókat, majd elkezdték a több hétig tartó külső szigetelést. Miután azzal végeznek, a belső térben világítótestek cseréjét végzik majd el, valamint a hűtéstechnikát szerelik be. A felújítás a tervek szerint tavasszal fejeződik be.
Várdarócon további felújításokra is sor kerül: így többek között a tavalyelőtti, a helybéliek számára emlékezetes új toronysisak-felhelyezés, majd a templomkerítés felújítása után idén a templomkülső is megszépül majd, valamint a tájházon is végeznek munkálatokat.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA