A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája
Csomortányi: „A Néppárt és az MPP fúziója az új erdélyi magyar egység kiindulópontja”
MÁÉRT - 2020. január 17., péntek 00:08

Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. Az eseményen elhangzott: a 2019-es romániai választások tanulságaiból kiindulva 2020-ban szükség mutatkozik az új magyar egység kialakítására, melynek kiindulópontja a Néppárt és az MPP fúziója lehet – közölte az EMNP sajtóirodája.
„A Néppárt a 2019-es európai parlamenti választásokon, valamint az államelnökválasztáson nem indított önálló jelölteket, ugyanakkor mindkét esetben javaslatot tett olyan stratégiákra, melyek a szavazatok maximalizálásához vezethettek volna. Az EP-választás esetében összmagyar listát javasoltunk, míg az államelnökválasztás esetében egy politikán felül álló, mindenki számára elfogadható, közös jelölt indítását. Akkori megkereséseink – az RMDSZ részéről – süket fülekre találtak, s ez a választási eredményekben is megmutatkozott: az EP-választások esetében kevesen múlt, hogy ne lehessen magyar képviselő az Európai Parlamentben, az államelnökválasztás esetében pedig a magyar jelölt 4% alatt szerepelt. Mindez azt bizonyítja, hogy az RMDSZ-nek nem sikerült az erdélyi magyar közösség minden tagját megszólítania. Épp ezért – a 2019-es tapasztalatokból kiindulva – idén gyökeresen másként kell eljárnunk. A közelgő önkormányzati és parlamenti választások okán elengedhetetlen a teljes erdélyi magyar összefogás, valamint annak az új magyar egységnek a megteremtése, amelyet a Néppárt vezetőiként már régóta szorgalmazunk” – mondta Csomortányi István. A pártelnök hozzátette: a közelgő két választás az erdélyi magyarság szempontjából létkérdés. „Az új magyar egység érdekében már tavaly fontos lépéseket tettünk, s ezek alapozták meg azt, hogy a Magyar Polgári Párttal közösen január 18-án közös küldöttgyűlést szervezhetünk Csíkszeredában. Ennek eredményeként a legszorosabb együttműködés jön létre a Néppárt és az MPP között, s ez lehet a kívánt új erdélyi magyar egység kiindulópontja. Ez a szövetség kellő erővel tud majd fellépni annak érdekében, hogy 2020-ban végre sikerüljön valamennyi erdélyi magyar politikai erőt tárgyalóasztalhoz ültetni” – jelentette ki a Néppárt elnöke. Csomortányi hozzátette: az erdélyi magyar politikának olyan kritikus helyszínei vannak, mint például Marosvásárhely, ugyanakkor célként jelölte meg a Bihar és Szatmár megyei tanácselnöki tisztségek megtartását is. Újságírói kérdésre válaszolva Csomortányi megismételte korábbi nyilatkozatát: amennyiben Soós Zoltán pártok fölötti, közös jelöltként szerepel majd az önkormányzati választásokon Marosvásárhelyen, úgy semmilyen akadályát nem látja annak, hogy a Néppárt is támogassa személyét.
„Az elmúlt hetek politikai közvéleményét leginkább az foglalkoztatta, hogy lesznek-e előrehozott választások. Ezzel kapcsolatban a Néppárt elvi álláspontja az, hogy egy előrehozott választás letisztázná a jelenlegi politikai helyzetet, ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy ez nehezen kivitelezhető. Bár szükségét látjuk annak, az országban egy kiszámítható és stabil politikai helyzet legyen, azt valószínűleg erőből, tárgyalások nélkül nem lehet megvalósítani. Látható, hogy két erő feszül egymásnak: egyik oldalon a kisebbségben lévő jelenlegi kormánypárt és az államelnök, titkosszolgálati támogatással, a másik oldalon pedig az előző kormánypárt, amely a Parlament házbizottságaira és az alkotmánybíróság tagjainak többségére gyakorol befolyást. Ez a politikai háborús felállás semmi esetre sem szerencsés, mihamarabb fel kellene oldani e kialakult helyzetet, ezért a Néppárt megegyezést, egy a játékszabályokra vonatkozó konszenzuális minimum kialakítását szorgalmazza” – mondta Toró T. Tibor. A Néppárt ügyvezetője a választási törvény módosítása kapcsán egyértelműsítette: egyértelmű magyar érdek az egyfordulós szavazás, valamint a megyei tanácselnökök közvetett megválasztása.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA