A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Nem vagyunk kisebbség!
MÁÉRT - 2020. január 17., péntek 18:48

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs által szignált,  2020. január 17-én a fenti címmel Marosvásárhelyen kiadott közlemény a következőképpen fogalmaz:

A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés olyan népeket, nemzeteket, országokat, nemzeti közösségeket kíván támogatni, amelyeket ebben a pillanatban nem ismer el az Európai Unió. A kezdeményezés nem a kisebbségvédelemről szól! Sokan nem értik meg, hogy a flamandok, Flandria miért nem támogatta a Minority SafePack polgári kezdeményezést. Mert nyilvánvaló, és természetes reakciójuk volt, hogy ők nem kisebbség, hanem nép, nemzet, ország. Hasonlóan vélekednek önmagukról a skótok, a katalánok, a baszkok, de mi, székelyek is. Többséget alkotunk a szülőföldünkön, és ezt a többséget száz esztendős idegen uralom alatt is megtartottuk.
2017. április 6-án a Minority SafePack bejegyzésekor világosan leszögeztük, hogy ez nem oldja meg a nemzeti közösségek, népek, nemzetek által lakott régiók problémáit, nem szavatolja a regionális kultúrák fenntarthatóságát, és nem szünteti meg annak lehetőségét, hogy az Európai Unió eszközeit egyes tagállamok asszimilációs politika szolgálatába állítsák.
Három és fél hónap van hátra az egymillió aláírás összegyűjtéséhez a nemzeti régiókért. Tegyük sikeressé a polgári kezdeményezést, hiszen Európa kulturális sokszínűségét nem csak az államok szavatolják, hanem az Európai Unió által jelenleg el nem ismert nemzeti régiók is. A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés révén éppen azt kívánjuk elérni, hogy – alapszerződéseivel összhangban – az Európai Unió ismerje el, mi több, támogassa a nemzeti régiókat, az ott élő többségi közösségek identitásának megőrzése pedig legyen a közösségi jog- és intézményrendszer szerves része.
Aki ma kisebbségként akar kezelni népeket, nemzeteket, országokat, az megrekedt a múlt század közepének gondolkodásában, amikor erőteljesen és markánsan kivált az európai etnoregionális mozgalom a kisebbségvédelemből, a nyelvi jogok helyett az önrendelkezést tűzve zászlajára.
Az ENSZ alapokmánya kimondja az egyenlőséget a nagy és a kis nemzetek között, tehát a népek szuverenitása nem köthető azok lélekszámához. Ezért küzdünk a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért, ezért követeljük az önrendelkezés intézményeként a területi autonómiát Székelyföldnek.

 


Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA