A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kórógy: új, az idősebbeknek szóló szakkör indult
MÁÉRT - 2020. január 23., csütörtök 16:18

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület kézimunkaszakkört indított nemrég, az ott készült alkotásokat múlt vasárnap állították ki a kultúrotthonban. A tárlatra ellátogattak a vukovári és vinkovcei egyesületünk tagjai is.
A Kórógy Hagyományőrző Egyesület eddig elsősorban a fiatalabb generációkra fókuszált: gyermektánccsoportot működtet, és a zeneoktatással is a legkisebbeket szólítja meg, ők a főszereplői a faluban rendezett legtöbb kultúrprogramnak. Cserepes Zoltán, az egyesület vezetője lapunknak elmondta, az idősebb korosztály részéről igény mutatkozott olyan tevékenységre is, amely elsősorban nekik szól. Ezért indítottak idén kézimunkaszakkört, melyre heti rendszerességgel járnak az egyesület idősebb tagjai, hogy közösen alkossanak, főzzenek, társalogjanak.
Tavaly egyszer már rendeztek egy programot számukra Nagyszüleink nyomában elnevezéssel, melynek keretében az idősebb asszonyok próbálták ki a fiatalokkal közösen régi étel- és süteményreceptjeiket, hogy továbbadják a hagyományt.
- A mai kiállításon pedig a kézimunkákon van a hangsúly. Olyan hímzett asztalterítők, falvédők, csipkék, festett üvegek alkotják a tárlatot, melyek a kézimunkaszakkör tagjainak a keze munkáját dicsérik – mondta Cserepes.
A kiállítás darabjaira többségében a hagyományos hímzésmotívumok voltak jellemzőek, de látható volt sok egyedi stílusú munka is. Ide tartoztak Cserepes Mária csipkéből készült ernyői, melyek – mint mondta – elsősorban dísznek készülnek, de volt már rá példa, hogy egy esküvőn kellékként használták a menyasszony fotózásához.
A festett üvegeket Drasner Gyöke Irén helyi nyugalmazott tanítónő készítette.
- Mindig szerettem a képzőművészetet, abból is érettségiztem. Lebár tanító úr bátorított, hogy foglalkozzam azzal, amit szeretek, hogy könnyebben át tudjam vészelni a bánatos napokat férjem elvesztése után. Így kezdtem üveget festeni, ez a tevékenység lett a kedvencem, amellyel megnyugszik a lelkem. Nagyon szeretem a népművészeti mintákat, a virágmintákat, kis falum jellegzetességeit, szívesen festem a kórógyi templomot, gémeskutakat – sorolja Irén néni festészetének témáit. Sok üveget készít rendelésre, és ajándékba is adja őket, jóféle szilvapálinkával megtöltve.
A Hagyományőrző Egyesület a kiállításmegnyitóra meghívta a vukovári és vinkovcei magyar egyesületeink tagjait is, akikkel a legszorosabb kapcsolatot ápolják. Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy örömmel fogadták a kórógyiak kézimunkával kapcsolatos kezdeményezését, amely körükben is népszerű tevékenység, ezáltal még közelebb kerülhet egymáshoz a két szervezet.
A kórógyi kultúrotthonban rendezett múlt vasárnapi tárlat házigazdái elmondták, a kiállítás után már a farsangi programra készülnek.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA