A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Lőrincz Mártonra emlékeznek Korondon
MÁÉRT - 2020. január 24., péntek 15:07

Huszadik alkalommal rendezik meg a sóvidéki Korondon (Hargita megye) a hagyományos Lőrincz Márton Emlékversenyt. A korábbi olimpiai bajnok nevét viselő sportcsarnokba közel húsz birkózócsapat több mint kétszáz versenyzőjét várják szombaton, január 25-én reggel nyolc órára.
 A megmérettetésen gyerek és serdülő korosztályban fognak szőnyegre lépni a birkózók. Idén is négy ország lesz képviselve, a romániai és magyarországi együttesek mellett Ukrajnából és Szlovákiából is jönnek csapatok. A verseny technikai igazgatója Balázs Imre lesz. A szervezők minden sportkedvelőt szeretettel várnak.
Az olimpiai aranyérmes Lőrincz Márton Korondon született 1911. október 23-án. Édesapja Lőrincz Molnár Mózes, édesanyja Vajda Ferenc Anna. Elemi iskoláit Korondon végezte, majd Székelyudvarhelyre került asztalosinasnak, itt került kapcsolatba a sporttal. A kiteljesedő román uralom elől Magyarországra menekült, ahol a Magyar Atlétikai Club birkózója lett, és mindkét fogásnemben versenyzett. Tíz alkalommal volt a magyar birkózóválogatott tagja. Kötöttfogásban (1934) és szabadfogásban (1935) is szerzett magyar bajnoki címet. Szabadfogásban Európa-bajnok (1934) és ezüstérmes is volt, legnagyobb sikerét mégis az akkor kevésbé eredményes kötöttfogásban érte el: Berlinben olimpiát nyert (1936). A második világháborút követően kivándorolt Dél-Amerikába, Argentínában, San Carlos de Bariloche városában halt meg 1969. november 26-án – írja Balázs Árpád Székelyek, birkózók, erős emberek című könyvében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA