A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Kiállítás a „mesélő múltunkról”
MÁÉRT - 2020. január 30., csütörtök 10:51

A kopácsi óvoda az Arany János Kultúregyesülettel közösen egy kiállítást hozott létre régi játékokból és használati tárgyakból, amely a gyerekeknek múltunk megismerése, a felnőtteknek pedig az emlékek felelevenítése szempontjából volt érdekes.
 
 
A MESE, vagyis a Mesével Együtt Segítsük az Egészséget! című Erasmus+ program keretében újabb programot szervezett a bellyei Gerle óvoda kihelyzetett kopácsi tagozata.
Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő, a projekt horvátországi koordinátora lapunknak nyilatkozva elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a résztvevő óvodákkal, minden hónapban vannak közös tevékenységeik. Idei első témájuk egy kiállítás volt a „mesélő múltunkról”.
- Kopácsi óvodánk ezt úgy oldotta meg, hogy az Arany János Kultúregyesülettel közösen rendezett egy tárlatot a művelődési házban. Megkértem a szülőket, hozzanak régi játékokat, használati tárgyakat, hogy a mai gyerekek megismerhessék ezeket, a szülők pedig felidézzék azt a korszakot, amikor ezekkel játszottak vagy használták őket – mondta az óvónő.
Hozzátette, nagyon örült annak, hogy sok-sok tárgy összegyűlt, köszönhetően a szülőknek és nagyszülőknek, akik elhozták gyermekkoruk kedvenc játékait. Úgy véli, rendkívül hasznosnak bizonyult a tárlat a gyerekek számára, mert betekintést nyerhettek felmenőik kultúrájába, hagyományaiba, így programjuk témájában a magyar kultúra napjához (január 22.) is kapcsolódott.
Varga Tímeától, az Arany János KE alelnökétől megtudtuk, egyesületük nemrég ünnepelte fennállásának 21. évfordulóját, s nemcsak az évfordulós ünnepélyen, hanem sokéves munkájuk alatt is nagy hangsúlyt fektettek a közösség múltjának megőrzésére, éppen ezért állt hozzájuk is közel az óvoda kiállítása, amelyben örömmel vettek részt társszervezőként. 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA