A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Válaszd az eszéki magyar központot! - nyílt nap a HMOM Központban
MÁÉRT - 2020. február 6., csütörtök 11:22

Az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) január 29-én nyílt napot tartottak, melyen részt vettek vidékünk magyar iskoláinak végzősei.
Az általános iskola utolsó osztályában minden diák fontos választás előtt áll, természetesen a középiskolai továbbtanulásról van szó. Ezt a döntést szeretné megkönnyíteni az eszéki magyar iskolaközpont vezetése az úgynevezett nyílt nappal. Ilyenkor a nyolcadikosokat körbevezetik az iskolában, valamint tájékoztatják őket a központ által nyújtott lehetőségekről és az anyanyelven történő tanulás fontosságáról, előnyeiről.
- Fontosnak tartjuk, hogy a horvátországi magyar diákok megismerjék intézményünket, és ha egy mód van rá, hozzánk járjanak középiskolába. A központ amellett, hogy minden horvát iskolával felveszi a versenyt, számos előnnyel is bír, hiszen azok, akik nálunk tanulnak, a magyar és a horvát nyelvet is egyaránt elsajátítják. Biztatok mindenkit, hogy iratkozzon hozzánk, válassza a magyar nyelvű oktatást - mondta Andócsi János igazgató, aki hozzátette, hogy a távolabbról érkező diákokat is szívesen fogadják, hiszen már van kollégiumuk is. A HMOMK jelenleg a gimnázium mellett három szakirányt kínál a diákoknak. Azoknak, akik egyetemre szeretnének menni, a legjobb választás az általános gimnázium, tanulmányaik alatt széleskörű tudásra tehetnek szert a diákok. Persze szakközépiskolai képzésre is van lehetőség az intézményben a közgazdasági, illetve a szállodaipari-idegenforgalmi irányzaton, melyek egyaránt négy évig tartanak, de választhatják a szakács szakmát is, amit három év alatt lehet elvégezni.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA