A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Gazdag programkínálat – egyeztettek a HMDK-s egyesületek vezetői
MÁÉRT - 2020. február 13., csütörtök 11:02

A HMDK tagszervezeteinek vezetői hétfőn délután az idei évben esedékes programokról egyeztettek a kopácsi Tangazdaság és Ifjúsági Központ nagytermében.
A HMDK és tagszervezetei évente közel háromszáz hagyományőrző, a magyar kultúrát ápoló rendezvényt hoznak tető alá. Annak érdekében, hogy ezen események ne „ütközzenek” egymással, elengedhetetlen a folyamatos egyeztetés.
 – Nyolc megyében több mint félszáz tagszervezetünk van, amelyek mindegyike évente 2-3, nagyobb tömegeket is megmozgató jelentős rendezvényeket szervez. Ezt a gazdag programkínálatot nehéz összeegyeztetni, ezért fontos időnként ilyen összetételben találkoznunk – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki az egyeztető ülésen a várható anyagi forrásokról is tájékoztatta a jelenlévőket.
A rendezvény kiváló alkalom volt arra is, hogy a szervezetek vezetői megismerjék a tanácskozásnak is helyet adó objektumot, melyet Pálinkás Krisztián, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának irodavezetője mutatott be.
Ezt követően a szervezetek vezetői hónapról hónapra, településről településre haladva egyeztettek azokról a programokról, amelyeknek már van pontos időpontjuk, és azokról is szó esett, amelyek még csak a tervekben szerepelnek. Azok az egyesületek, amelyeknek a képviselői nem tudtak részt venni az ülésen, levélben küldték el programtervüket. Ahogy hallhattuk, művelődési egyesületeinknek idén is gazdag a kínálata, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek elkerülni azt, hogy több rendezvényre is azonos időpontban kerüljön sor – az egyeztetés egyik célja is ez volt.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA