A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Készülnek az önkormányzati választásokra Romániában
MÁÉRT - 2020. február 13., csütörtök 11:02

A  júniusban esedékes önkormányzati választásokon az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei közgyűlési listavezetője Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi és nemzetpolitikai bizottságának elnöke, volt parlamenti képviselő lesz, míg Zatykó Gyula, a Néppárt alelnöke nagyváradi polgármester-jelöltként indul – közölte az EMNP sajtóirodája.
„Közeledve a 2016–2020-as választási ciklus végéhez, érdemes mérleget vonni. Megállapítható, hogy a magyar ügyek nem alakultak kedvezően, s közösségünket akarata ellenére kényszerítették fel az utódkommunista Szociáldemokrata Párt süllyedő hajójára. Bihar megye esetében katasztrofálisak lettek ennek következményei, hiszen jól látható, hogy a folyamatos konfliktusok és háborúskodások miatt az ígért nagyobb fejlesztések elmaradtak. Egyetlen ipari park és ezekhez kötődő munkahely sem létesült, a Nagyvárad–Kolozsvár autópálya továbbra sem épül, a Nagyvárad–Margitta–Berettyószéplak útszakasz katasztrofális állapotban van, a megígért földgázhálózat-bővítés elmaradt, a tanuszodák közül még egyet sem adtak át, s a váradi repülőtér helyzetének rendezésébe is belebukott Bihar megye vezetése” – mondta Csomortányi Istvá, az EMSZ társelnöke egy sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Bihar Megyei Tanács és Nagyvárad vezetői közötti konfliktus azzal fenyeget, hogy 2020 után olyan állapotok állandósulnak, melyek következményeként a magyarság kiszorulhat immár a megye vezetéséből is. „Világos, hogy az SZDP–RMDSZ-szövetség eredménytelensége és a folyamatos hatalmi konfliktusok miatt az RMDSZ és a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt viszonya menthetetlen, pedig utóbbi Bihar megye vezetését jó eséllyel át fogja venni, így kijelenthető, hogy egyedül a Néppárt képes biztosítani a magyar jelenlétet a megye és a város vezetésében” – hangsúlyozta Csomortányi. Ezt követően a pártelnök bejelentette: a Néppárt Bihar megyei tanácsosi listáját Szilágyi Zsolt, míg a városi listát Zatykó Gyula vezeti majd. „Nagy öröm számunkra, hogy tapasztalt, a magyar közösség érdekeit mindennél előrébb valónak tartó politikusaink vállalták a jelöltséget, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy az idén januárban a Magyar Polgári Párttal kötött szövetség is erőt és lendületet ad ahhoz, hogy bízzunk az új magyar egység sikerében” – mondta Csomortányi.
„Megtisztelő a felkérés, s a közéletben szerzett eddigi tapasztalataimat felhasználva azon leszek, hogy Bihar megyében megteremthessük a gyors és hosszútávú fejlődés körülményeit” – mondta Szilágyi Zsolt, aki mögött másfél évtizednyi európai parlamenti munka is áll, majd hozzátette: a pártpolitikai verseny soha nem mehet Bihar megye, Nagyvárad és a helybéli magyarság kárára.
Zatykó Gyula elmondta: „Polgármesteri tanácsadóként két és fél éve van rálátásom Nagyvárad belső önkormányzati ügyeire. Ez idő alatt alkalmam nyílt betekintést nyerni a város működésébe, s meggyőződésem, hogy az így szerzett tapasztalatot városvezetőként, ha kell, alpolgármesterként is hasznosítani tudom majd.” Hangsúlyozta: 2016-ban egy elhibázott politikai alku eredményeként maradt ki a magyarság a város vezetéséből, polgármesteri tanácsadóként azonban mindent megtett annak érdekében, hogy magyar kérdésekben mentse a menthetőt, még akkor is, ha sokan támadták, amiért a nehéz körülmények között is vállalta a munkát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA