A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Megalakult a Zágráb Megyei Magyarok Közössége
MÁÉRT - 2020. február 27., csütörtök 09:37

A múlt héten Nagygorica helységben (Velika Gorica) megalakult a helyi magyarokat egyesületbe tömörítő Zágráb Megyei Magyarok Közössége. Az egyesület célja a megyében élő magyarok kultúrájának és hagyományának ápolása, valamint a magyar identitás erősítése a főváros körüli szórványban.
Zágráb megye területe közrefogja a fővárost, de nem „tartalmazza” Zágráb városát, mely önálló közigazgatási egységet alkot. Mivel keleti, nyugati és déli oldalról is körbeveszi a fővárost, gyakran „zágrábi gyűrűnek” is nevezik. Ezen a területen több mint 300 ezer ember él, főként olyanok, akik a nagyvárosi forgatag helyett inkább a nyugodtabb elővárosi életet részesítik előnyben. Ebben a gyűrűben mintegy kétszáz magyar is él, ám szervezett formában mindeddig nem működtek. Berkes Imre, a megyében élő magyarok választott kisebbségi képviselője hosszú ideje keresi az elővárosi szórványban élő magyarokat, akikkel együtt most megalapították a Zágráb Megyei Magyarok Közösségét. Az egyesület élére a tagság Berkes Imrét választotta, az alelnöki feladatokat pedig Vencel Ildikó látja majd el.
- Zágráb megyében sajnos kevés magyar él, ráadásul nagyon szétszórtan, ezért nehéz őket összehozni, de hosszú évek munkájának köszönhetően mára elmondhatom, hogy képviselőként nagy részükkel sikerült kapcsolatba kerülnöm, és sokan érdeklődnek az egyesületi munka iránt. Éppen ezért jutottunk arra az elhatározásra, hogy itt az ideje létrehozni egy egyesületet - mondta Berkes Imre, az újonnan alakult egyesület elnöke, aki elmondta is, céljuk, hogy a megyében élő magyarok ápolni és megőrizni tudják kultúrájukat és nyelvüket.
Az egyesület székhelye a megye legnagyobb településén, Nagygoricában lesz, ahol a közeljövőben rendezik be irodájukat.
A Zágráb Megyei Magyarok Közösségének alakuló ülésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki támogatásáról biztosította az új szervezetet.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA