A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Az elvtelen politikai vándorlás nem jelent valódi összefogást
MÁÉRT - 2020. március 2., hétfő 10:46

Ezzel a címmel adott ki március 1-én nyilatkozat az erdélyi Magyar Polgári Párt elnöksége a székelyföldi Háromszéken (ma Kovászna megye) történt politikai pálfordulások kapcsán. Lásd alább.
„A közelgő önkormányzati választások kapcsán értesülünk, miszerint néhány háromszéki politikus egyik percről a másikra politikai tábort váltanak, és egyéni érdekeik miatt RMDSZ-es képviselői listán indulnak. Ezek a szereplők hamisan hirdetnek összefogást, tudatosan próbálják átverni korábbi választóikat és teljes erdélyi magyar közösséget is.
A valódi összefogást ugyanis pártok közötti, elvekre alapozott egyeztetés előzi meg. A valódi összefogás célja, hogy a pártok kompromisszumot találjanak, engedjenek a saját érdekeikből, amivel a közösség nyer. Ezzel szemben az egyéni átvándorlások öncélú döntések.
A vándorlók közül többen is RMDSZ-közeli politikusok, akik Biró Zsolt korábbi MPP-elnök vezetése alatt fészkelték be magukat a polgári pártba. Most vezényszóra térnek vissza az anyapártjukba. Elvtelen viselkedésük kártékony a helyi közösségre. Bármikor kaphatnak egy friss ajánlatot, majd nekik hullajtott morzsák miatt újra továbbállnak. A választási zsibvásár résztvevői szavazóik megkerülésével, kétes háttéralkuk révén üzletelnek. Példaképeik a bukaresti parlamentben ülnek – többnyire ott láthatjuk, ahogy a képviselők egy vállvonás nélkül, tucatszám kóborolnak a frakciók között.
Hogy megóvjuk a közösséget és tisztítsuk a közéletet, az MPP elnöksége határozatot hozott: kizárunk a társaságunkból mindenkit, aki előzetes egyeztetés nélkül más párt vagy érdekképviseleti szervezet listáin indul. Természetesen kivételek ez alól azok az esetek, amikor országos szintű egyeztetés kíséretében, alacsony magyar lélekszám mellett, a sikeres képviseletért teszünk kompromisszumokat.
Kovászna megyében és más erdélyi helyszíneken, a Néppárttal kötött új magyar egység révén, az Erdélyi Magyar Szövetségben továbbra is céltudatosan készülünk az önkormányzati választásokra.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA