A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
200 ezer oldallal bővült a Digitéka
MÁÉRT - 2020. március 4., szerda 11:50

Az  célja, hogy olyan 19. és 20. századi erdélyi magyar sajtótermékek és könyvkülönlegességek legyenek elérhetők digitalizált formában a nagyközönség számára, amelyek ritkaságszámba tartoznak és korábban csak történészek, kutatók fértek hozzá.
2019 áprilisában, az online felület indulásakor körülbelül 500 ezer oldalnyi tartalmat böngészhettek a felhasználók a honlapon. Azóta ez a szám több mint 740 ezerre nőtt.
Az elmúlt hónapok során 16 új címmel gyarapodott az online archívum: napi- és hetilapok, folyóiratok címeivel. A Digitéka.ro felületet indulása óta sikeresen továbbfejlesztették, a beta-verzió gyorsabb és kényelmesebb böngészést tesz lehetővé a felhasználók számára.
„A sajtótermékeket korábban évfolyamonként egyetlen. pdf fájlban lehetett elérni és letölteni. A weboldal működésének felgyorsulásához nagyban hozzájárult az is, hogy ezeket a sajtótermékeket feldaraboltuk. Így most már lapszámonként lehet ezeket megnyitni és letölteni, nem szükséges az egész évfolyamot tartalmazó, óriási fájl betöltésére várni” – tette hozzá Ferenczi Szilárd történész, programkoordinátor.
A Digitéka.ro csapata továbbra is örökségünk digitalizációján dolgozik. Ennek részeként a tervek szerint hamarosan digitalizált és indexelt erdélyi térképgyűjteményekkel is gazdagodik a felület, amely továbbra is ingyenesen lesz elérhető bárki számára.
A digitalizálási programot az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában program keretében az Iskola Alapítvány a Jakabffy Elemér Alapítvánnyal és az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével közösen indította. A projekt megvalósulását a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA