A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Múltról, jelenről és jövőről tanácskoztak a vukovári magyarok
MÁÉRT - 2020. március 5., csütörtök 14:39

Február utolsó hetében tartotta meg évi közgyűlését a Vukovári Magyarok Egyesülete. A tanácskozáson szó volt az elmúlt évről, az aktualitásokról, valamint a jövőbeli tervekről is.
Tizenkét évvel ezelőtt, 2008-ban alakult meg a Vukovári Magyarok Egyesülete, melynek tagjai aktívan részt vesznek a város és a megye kulturális életében. A helyi Magyarok Otthonában megtartott rendszeres összejöveteleik mellett nagysikerű hagyományos rendezvényeik is vannak, ilyen a vukovári magyar bál, amely mára nemcsak a horvátországi magyarság, hanem a régió egyik legszínvonalasabb társasági eseményévé nőtte ki magát. Minden ősszel megemlékeznek a honvédő háború során elesett helyi magyarokról is, de szinte a város összes rendezvényén is képviseltetik magukat. Az egyesület nemrég tartotta meg hagyományos évi közgyűlését, amelyen Jakumetović Rozália elnök beszámolója hangzott el a múlt évi tevékenységről, a beszámoló elfogadása után az idei tervekről beszéltek az egyesület tagjai.
- Egyesületünkben nagyon aktív munka folyik, szinte nincs olyan hét, hogy ne jönnénk össze legalább egyszer. Ezt a lendületet szeretnénk megtartani a továbbiakban is, hiszen egyesületünk egy nagy családdá vált az elmúlt 12 év során. A már hagyományos rendezvényeink sorát és a tevékenységünket is folyamatosan bővítjük - mondta Jakumetović Rozália, az egyesület elnök asszonya.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA