A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Németh Zsolttal tárgyalt Jankovics Róbert
MÁÉRT - 2020. március 5., csütörtök 14:39

Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke és Jankovics Róbert, a HMDK első embere kedden Zágrábban találkozott. A találkozón a horvátországi magyarság helyzetével összefüggő aktuális kérdésekről tárgyaltak. Áttekintették többek között a magyar kormányzati segítséggel a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája keretében megvalósult beruházások helyzetét.
Jankovics Róbert a találkozót követően elmondta, Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke a horvátországi magyarság önszerveződésének a kezdetétől, annak első pillanatától, 1991-92-től barátként, támogatóként áll mellettünk. A HMDK, az általa képviselt horvátországi magyar nemzetrész a legválságosabb, legnehezebb időszakokban is számíthatott a segítségére.
- Örülök annak, hogy támogatására, érdeklődésére a továbbiakban is számíthatunk, ezt bizonyítja az is, hogy zágrábi látogatása során időt szakított a velem való találkozóra – mondta Jankovics Róbert, hozzátéve, hogy a tárgyaláson többek között jelenlegi helyzetünkről, a horvátországi magyarság egyesületeinél zajló aktuális fejlesztésekről számolt be Németh Zsoltnak. Megköszönte a magyar kormánynak a helyi magyarság érdekeit szolgáló fejlesztésekhez nyújtott támogatását.
A tárgyaláson szó esett arról is, hogy a két ország együttműködése kiemelkedően jó a kisebbségek szempontjából, a nemzetiségek összekötő kapcsok országaink között. A vegyes bizottságok is jól működnek, ennek eredményeként épülhetett meg a laskói tornacsarnok és az eszéki kollégium is. Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke örömének adott hangot, hogy gyümölcsöző együttműködés alakult ki, különösen a gazdaságfejlesztési program keretei között, amit széleskörűen támogat a horvát politika is. Arról is biztosította Jankovics Róbertet, hogy a magyar kormány a továbbiakban is erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatni fogja a HMDK-nak a horvátországi magyarság fennmaradása érdekében kifejtett törekvéseit

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA