A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Bukarestben is bemutatják Borbély Ernő könyvének román nyelvű kiadását
MÁÉRT - 2020. március 7., szombat 14:17

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Bukarestben is bemutatják Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a '80-as évek Romániájában című könyv román nyelvű kiadását. Az eseménynek a bukaresti Verona Könyvesbolt (Carturesti Verona, Pictor Arthur Verona utca 13-15. szám) ad otthont. A rendezvény március 10-én 19 órakor kezdődik, a könyvbemutatón meghívottként pedig részt vesz Andreea Carstea, a Bukaresti Egyetem tanára, Dalia Báthory, a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet munkatársa, Szőcs Géza költő, Borbély Ernő egykori barátja, Borbély Tünde, a szerző özvegye, valamint Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
Borbély Ernő maga is Nagyenyeden volt politikai fogoly: a kommunista hatóságok 1983 február 26-án tartóztatták le a Ceausescu-rezsim elleni szervezkedés vádjával. A szerző a kötetben cellatársairól ír, a könyvben szereplő interjúkból pedig ismertté válik a társadalom akkori működése, a kommunista rendszer visszássága. A román hatóságok és a sajtó mélyen hallgattak a ’80-as évek rendszerellenes megnyilvánulásairól a diktatúra bukása után is. A hallgatás okát abban látják, hogy azok közül, akik akkoriban a politikai foglyokat bebörtönözték, sokan még ma is fontos állami vagy politikai funkciókban vannak, így alapvető érdekük a nyilvánosság elkerülése.
A kötet megjelenését Borbély Ernő már nem élhette meg, hiszen 2011 decemberében elhunyt. A kötet a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézet (román betűszava: IICCMER) szerkesztésében jelent meg. A bukaresti könyvbemutató vendégeiként a rendezvényen jelen lesz Radu Filipescu, Ion Ilie, Mihai Ivanescu, Nicolae Litzoiu, Florentin Scaletzchi, Lucian Spiru Iancu, Alexandru Mateescu, Gheorghe Musat, Iancu Marin, Barabás János és Manu Gheorghe egykori politikai foglyok.
A múlt év decemberében megjelent román nyelvű kiadványt február 25-én Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban is bemutatták.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA