A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Az RMDSZ konkrét intézkedéseket javasol a járvány okozta gazdasági helyzet enyhítésére
MÁÉRT - 2020. március 13., péntek 22:25

A járványra való tekintettel az RMDSZ törvényhozói azt kérik Románia kormányától, hogy azonnal intézkedjen a gazdaságra kifejtett negatív hatás csökkentése érdekében” – jelentette be Tánczos Barna szenátor. A Szövetség szakpolitikusa hozzátette: „egy javaslatcsomagot dolgoztunk ki, és arra kérjük a kormányt, hogy ezeket hajtsa végre, és felelősségteljesen döntsön az emberek egészségéért, biztonságáért.”
Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa figyelemmel követi a helyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket fogalmaz meg.
Az állampolgárok védelme érdekében azt javasoljuk, hogy:
• a féléves átlagfizetésének 70 százalékát kapja meg minden olyan, a turisztikai iparban dolgozó személy, akinek az állása a járvány miatt megszűnt. 
• a karantén okozta késés a bankkölcsönök részleteinek visszafizetésében ne számítson késésnek.
A vállalkozások védelme érdekében azt javasoljuk, hogy:
• mentsék fel minden adó és illeték kifizetése alól azokat a vállalkozásokat, amelyek részben vagy teljesen beszüntetik működésüket a járvány miatt.  
• halasszák el az ÁFA (TVA) és a társadalombiztosítási illetékek befizetésének határidejét a járvány ideje alatt minden olyan vállalkozás számára, amely több mint 15 napra felfüggeszti működését. 
• a kormány különítsen el pénzügyi erőforrásokat a járvány által súlyosan érintett gazdasági ágazatok támogatására.  
Az önkormányzatok védelme érdekében azt javasoljuk, hogy:
• az állam vállalja át a helyi önkormányzatnak alárendelt kulturális és sportlétesítmény bezárásával kapcsolatos veszteségek felét (színház, mozi, múzeum, stadion, úszómedence, sportcsarnok). 
• a helyi adó- és illetékkedvezmény határidejét tolják ki május 31-ig. 
• Az építkezési iparban a fizetésemelések terhelik a folyamatban lévő uniós alapokból finanszírozott befektetések költségvetését. Azt javasoljuk, hogy azonnal növelje meg a kormány az erre szánt pénzkeretet az emeléseknek megfelelő összegekkel. 
Az Uniós alapokból finanszírozott befektetések védelme érdekében azt javasoljuk, hogy:
• Románia kormánya azonnal tárgyaljon az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a folyamatban lévő pályázatokat érintő határidőket a járványra való tekintettel módosítsák (az n+3 szabályról térjünk át az n+4-es szabályra)
• azonnal növelje meg a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt támogatások összegét.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA