A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Először rendeztek szépolvasási versenyt magyarul Belovár-Bilogora megyében
MÁÉRT - 2020. március 19., csütörtök 09:34

A belovári IV. Általános Iskola szervezésében először került sor szépolvasási versenyre a megyei magyar kisebbségi önkormányzat, valamint a Profil-Klett és a Školska knjiga kiadóvállalat támogatásával. A magyar abban a régióban már idegen nyelvnek számít. A szókincs bővítésének egyik módja, hogy minél többet olvassunk az adott nyelven. A hangos olvasás pedig erősíti az emlékezést. Ez volt a célja az első magyar szépolvasási versenynek, amit Šolaja Dolores angol-magyar szakos tanár ötlete alapján szerveztek meg. Elsőként a belovári IV. Általános Iskola tanulói versenyeztek két kategóriában, külön csoportot alkotva az alsósok és felsősök. A verseny a tervek szerint megyei szintű lett volna, és az első három helyezett továbbjutott volna a megyei versenyre, de ennek folytatására majd csak akkor lesz lehetőség, ha a koronavírus megfékezése érdekében hozott rendeletek (iskolabezárás) már nem lesznek érvényben.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA