A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Moratórium a banki hitelek és kamatok törlesztésére
MÁÉRT - 2020. március 31., kedd 20:41

Minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre elhalasztják a banki hitelek és kamatok kifizetésének határidejét 2020 végéig – erről döntött kedden a szenátus plénuma. Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés. A moratóriumot kérvényezni kell. 
„Most az emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, de azon is dolgozunk, hogy a járvány után az ország gazdasága minél hamarabb helyreálljon. Az RMDSZ konkrét intézkedéseket javasolt a kormánynak a járvány okozta gazdasági helyzet enyhítésére, ennek értelmében született egy már érvényben lévő kormányrendelet, amely előírja a hitelek törlesztésének elodázását” – emelte ki Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 
Tánczos Barna, a Szövetség szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja elmondta: kedden a parlamentben harcoltak azért, hogy a moratóriumra vonatkozó jogszabály legjobb formája kerüljön elfogadásra és lépjen érvénybe. A Szövetség által megfogalmazott és a bizottság által felvállalt módosítások értelmében a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok. A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta az RMDSZ szakpolitikusa.
Tánczos Barna elmondta: „a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, a Szövetség javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak.” 
A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt követően léphet érvénybe.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA