A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Felelőtlen postabezárások
MÁÉRT - 2020. április 2., csütörtök 10:00

A Horvát Posta a rendkívüli helyzetre hivatkozva a hét elején több drávaszögi postahivatalt is bezárt. A jelenlegi szituációban ez a létező legfelelőtlenebb döntés. Az ügyben többen is a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjének segítségét kérték, aki a postahivatalok mielőbbi újranyitásának az érdekében egyenesen a miniszterelnökhöz fordult!
A Drávaszögben 16 postahivatal működik, ez már eddig is túl kevésnek bizonyult. A Horvát Posta legfrissebb döntése értelmében a helyzet még siralmasabbá vált, mivel 6 hivatalt a járvány idejére bezártak. Lakat került a vörösmarti, a karancsi, a laskói, a baranyaszentistváni, a dályoki és a főherceglaki postahivatal ajtajára is.  A postaközpont ezen intézkedése szöges ellentétben van az ilyenkor elvárttal, hiszen azzal, hogy bezártak a falusi kirendeltségek, az embereket arra késztetik, hogy hagyják el lakóhelyüket.
- Botrányosnak tartom a posták bezárását, hiszen az emberek emiatt nem tudják felvenni nyugdíjukat, nem tudják befizetni a számláikat helyben, hanem kénytelenek elmenni más településekre. Ez mindamellett, hogy logisztikai gondokat okoz, hiszen valahogy el is kell jutni a másik helységbe, fokozza a fertőzésveszélyt is. A még üzemelő postahivatalokban az intézkedés következtében megnőtt a forgalom, az embereknek hosszú sorokban kell várakozniuk, ami növeli a fertőzésveszélyt. Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzetben ez a lehető legrosszabb intézkedés, hiszen ahelyett, hogy a Horvát Posta az otthon maradást segítené, épp az ellenkezőjét teszi. Ez ügyben beszéltem az érintett járási elöljárókkal, akik mind osztják a véleményemet - nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki egyenesen Andrej Plenković kormányfőhöz fordult a probléma megoldása érdekében.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA