A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Harc a piacok újranyitásáért „A baranyai emberek igazságérzetét sértették meg”
MÁÉRT - 2020. április 9., csütörtök 15:08

A piacok szabadtéri részének megnyitása érdekében szólalt föl Jankovics Róbert
 
A március 22-én a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott határozat értelmében bezárták az összes termelői piacot Horvátországban. Egy héttel később egy újabb rendelettel a piacok zárt részeit újra megnyitották, kontrollált feltételek mellett. Így hát ismét működik az eszéki és a pélmonostori piac zárt része, ami viszont továbbra sem oldotta meg a több száz őstermelő helyzetét. Beindult ugyan az internetes piac és a házhoz szállítás, de ez a termelők szerint nem igazi megoldás, hiszen termékeiket változatlan áron viszik ki a megrendelőkhöz, a szállítási költségeket senki sem téríti meg, így a sok ezer kúnás befektetésük töredéke térül csak, így továbbra is a piacok szabadtéri részének a megnyitását kérik.
A drávaszögi termelők érdekében szólalt fel magyarságunk parlamenti képviselője hétfőn, április 6-án a horvát száborban
Jankovics elmondta, különösen fontos, hogy itthon megtermelt, hazai élelmiszert fogyasszunk, ezeket pedig a helyi piacokon, a helyi termelőktől tudjuk megvásárolni. Emiatt kellene a döntéshozóknak is mielőbb elgondolkodniuk ezek újbóli megnyitásán. Most, amikor már a mindennapjaink része lett, hogy egymástól tisztes távolságban, fegyelmezetten várakozva, kézfertőtlenítés után megyünk be az üzletekbe, a piacok működés is megoldható lenne, hasonló intézkedések mellett.
- A közösségi oldalakat elözönlő keresletből és kínálatból is jól látható, hogy mennyire fontos az embereknek a hazai termék. Itt az ideje mérlegelni, hogy a piacok bezárása indokolt volt-e, és hogy mekkora kárral jár – mondta többek között Jankovics Róbert, megemlítve azt is, hogy a baranyai piacüzemeltetővel is egyeztetett, aki 24 óra alatt kész lenne az előírásoknak megfelelően megnyitni a piac szabadtéri részét.
Felszólalását azzal zárta:
„A baranyai emberek nevében elmondhatom, hogy az igazságérzetünket többszörösen is megsértették. A Horvát Posta tizenhatból hat postahivatalunkat bezárta, ezzel lakhelyünk elhagyására kényszerítve bennünket, pedig eddig nincs is fertőzöttünk. Biztosítsuk annak a lehetőségét, hogy dolgozzunk és hogy termelhessünk. (…) Mindannyian megértjük, hogy ez egy csata, amelyet közösségként nyerhetünk meg a vírus ellen, adjanak lehetőséget nekünk, hogy fennmaradjunk és éljünk!”

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA