A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Az Erdélyi Magyar Néppárt ismét Budapest segítségét kéri az ingázók érdekében
MÁÉRT - 2020. április 9., csütörtök 22:34

A járványügyi helyzet következményeként a román–magyar határ menti térségben ismét előtérbe kerültek az ingázók gondjai azt követően, hogy a helyiek napi határátlépésére vonatkozó megállapodás azon részét, miszerint újranyitják a nagyszalontai és a székelyhídi átkelőket, a román fél úgy értelmezte, hogy ezzel a borsi átkelőnél nem kell könnyíteni a határsávban élők rendszeres átléptetését.
Két héttel korábban – minden hangzatos helyi és megyei ígéret ellenére – az ingázók számára lehetetlenné vált a borsi átkelő napi szintű használata, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István levélben fordult a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékeseihez, akiknek köszönhetően egy időre a helyzet meg is oldódott. Az újabb akadályoztatás miatt – a megoldás érdekében – a párt ismételten a KKM segítségét kérte azokra a munkavállalókra való tekintettel, akik ezt az átkelőt használták és használnák, hiszen a román fél az említett intézkedésével Bihar megye ipari és közigazgatási központjának elérését Magyarország irányából jó néhány órával meghosszabbította.
Az Erdélyi Magyar Néppárt köszöni a KKM valamennyi illetékesének eddigi erőfeszítéseit, melyeket annak érdekében tettek, hogy a jelenlegi járványügyi válságban is gördülékeny maradjon a partiumiak határátlépése. A legutóbbi segítségkérést követően ugyanis, egészen a mai napig tehát, megnyugtató módon rendeződött a határ menti ingázók átkelése.
Sajnálatos módon azonban április 9-én, csütörtökön ismét számos jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a román fél változtatott az elmúlt két hét gyakorlatán. Minden bizonnyal a vonatkozó kétoldalú megállapodás félreértelmezéséből adódóan, ugyanis jelenleg az Ártánd–Bors átkelőnél a napi ingázókat egyazon eljárás szerint léptetik be a román oldalra, mint a nem határsávban élőket és dolgozókat. Emiatt az ingázókat érthetetlen és értelmetlen módon átirányítják át a kisebb határátkelőkhöz, példának okáért a székelyhídihez, amely nem csupán alapos kerülőt jelent, de a részleges nyitvatartás és az időveszteség miatt az itteni átkelés összeegyeztethetetlen a munkahelyi időbeosztással. Amennyiben valaki mégis Ártándnál lépné át a határt Románia felé, a román rendelkezéseknek megfelelően karanténba kell vonulnia.
Az EMNP ismét azzal a kéréssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz – mivel az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy valós segítség csak innen jöhet –, keressenek rá módot, hogy a román féllel történő egyeztetéseket követően a napi, munkahelyi célú határátlépés váljék lehetségessé ismét az Ártánd–Bors határátkelőnél is. Egyúttal a Néppárt visszatért előző kéréséhez is, amely arra vonatkozott, hogy amennyiben lehetséges, találjanak módot arra, hogy a Nyírábrány–Érmihályfalva átkelő is megnyíljon a napi ingázók számára, legalább a már említett Létavértes–Székelyhíd átkelő programja szerint. Sokak életét könnyítené meg ez a lépés, hiszen a határ két oldalán dolgozók megúszhatnák a költséges kerülőutakat – áll az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája által kiadott mai közleményben.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA