A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Erdélyi Magyar Szövetség
Nem óvják Hargita megyét
MÁÉRT - 2020. április 16., csütörtök 11:49

A Hargita megyei határok lezárását kérő felvetésre a közegészségügyi hatóság semmitmondó levéllel válaszolt Mezei Jánosnak, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökének – közölte az EMSZ. Mezei még április 2-án, a Hargita megyei fertőzéseket megelőzően írt levelet Marcel Vela belügyminiszternek. Azt kérte, a járványhelyzet miatt a Suceava megyei példa alapján az átutazó forgalmat a székely megyéből tereljék el.
A beadványra a Szeben Megyei Közegészségügyi Igazgatóság válaszolt. „A központi hatóságok a Megyei Vészhelyzeti Bizottságoktól kapott tájékoztatás alapján felmérik és elemzik, amennyiben indokolt a helyi karanténok elrendelése” – söprik le levelükben a beadványt. A megyezárásra vonatkozó kérést érdemben nem mérlegelték, a román állam újra a lusta utat választotta: „lefedték” az ügyet egy bürokratikus válasszal. A hozzáállásuk azért is méltatlan és bántó, mert időközben számtalan aggódó helyi lakos egyetértő visszajelzése jutott el az EMSZ-hez.
A válaszlevélben emlegetett vészhelyzeti bizottság elnöke Hargita megyében Ion Proca prefektus. A határzárásra vonatkozó javaslatot Mezei János a fejlemények miatt a prefektusnak is megküldi. A vészhelyzeti bizottság tagja továbbá Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Mezei a megyei tanácsban is felhívta a résztvevők figyelmét a belügynek címzett kérésre. Felkérte Borbolyt, hogy a továbbiakban képviselje a megyehatár lezárására vonatkozó kérést, és a járványhelyzet megelőzésére törekedjen.
„Amikor az emberéletek megóvása a cél, a megelőzés is legalább annyira fontos, mint az egészségügyi ellátólánc felkészítése.  Naponta több százan fertőződnek meg az országban. A kormány védekezzen végre valós eszközökkel a terjedés ellen. Jelenleg csak látszatintézkedésekkel szédít, kapkodva hoz döntéseket, ahogyan azt az ortodox húsvét kapcsán is láthattuk” – összegzett Mezei.

 

 

 

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA