A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A gyerekek és szüleik is díjazzák a „távóvodát“
MÁÉRT - 2020. április 17., péntek 10:42

A koronavírus-járvány lassítása céljából március 16-ától zárva vannak a tanintézmények. Az iskolákban bevezették a távoktatást, az óvodák többsége viszont semmilyen formában nem működik. Az egyik kivétel a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ óvodája, ahol Ferenc Ilić Emese óvónő kezdeményezésére, az iskolák mintájára óvodai távoktatást indítottak.
 
 
Noha az óvodák nem kötelesek átállni a távoktatásra, számos intézmény, átvéve az iskolákban alkalmazott módszert, interneten keresztül foglalkoztatja a gyerekeket. Horvátországi magyar óvodáink között is van példa ilyen kezdeményezésre. Az eszéki magyar iskolaközpont óvodájában a szülők igényeinek eleget téve Ferenc Ilić Emese kezdeményezte a távóvoda indítását, melyet kolléganőjével, Katić Izabellával vezetnek.
- Kötelességünknek éreztük folytatni az óvodai foglalkozást, még ha csak internetes formában is. Tizennégy végzős gyerekünk van, akiket, úgy éreztük, még nem készítettünk fel eléggé az iskolára. Így Andócsi János igazgató támogatásával létrehoztuk a csoportot, melyben részt vesz az összes ovisunk, nemcsak a végzős gyerekek – nyilatkozta lapunknak Ferenc Ilić Emese.
Hazavittek minden eszközt, a számítógépet, nyomtatót és egyéb kellékeket, melyekre szükségük van az otthoni munkához. Nagy segítséget nyújtanak számukra azok a magyarországi óvodák is, amelyekben ugyancsak távoktatás folyik, és amelyek segédanyagot osztanak meg az eszéki óvónőkkel. Ami a kézműves feladatokat illeti, elsősorban olyanokat válogatnak, amelyekhez a szükséges kellékek otthon is megtalálhatók, hogy emiatt ne kelljen kimozdulniuk a szülőknek otthonról.
 
A szülők is aktív résztvevői a távmunkának
- A munka a Viber mobiltelefonos csoporton belül folyik, ahova reggelente, nem túl korán, beköszönünk, s megosztjuk a feladatainkat. Ezek között vannak tornagyakorlatok és egy kis ének is, a feladatok elvégzésében a szülők is aktívan részt vállalnak. Akárcsak a megszokott működési keretek között, most is van heti témánk, amelyekkel kiemelten foglalkozunk, természetesen a múlt héten a húsvétot választottuk központi témánknak. A Viber csoportba érkeznek a házi feladatok is, amelyeket fénykép formában küldenek vissza ovisaink. Az iskola előtt álló gyerekek már az írást gyakorolják ilyen módon – mondta az óvónő.
Hozzátette, a szülők nagyon hálásak és lelkesen kiveszik részüket a munkából. Mivel a legtöbb szülő dolgozik, ezért a távóvoda természetesen nincs időhöz kötve – mindenki akkor végzi el a feladatot és küldi vissza, amikor ideje engedi.
Emese azt is elmondta, ők is hálásak a szülőknek aktivitásukért, akiket különböző oktatói-nevelői szaktanácsokkal, témába vágó pszichológiai témájú cikkekkel látnak el, viszonozva a segítséget.   - A szülők kedvezően értékelik az interneten keresztül folyó munkát, beszámolóik szerint gyerekeik alig várják, hogy küldjük a feladatot, s gyakran már negyedóra múlva érkeznek is vissza az elkészült munkák. Van olyan szülő is, aki személyes üzenetben jelez, hogy szépen fejlődik a csemetéje, aki enélkül nem biztos, hogy felkészült volna az iskolára – nyilatkozta lapunknak Emese, hozzátéve, a visszajelzések számukra is lelkesítőleg hatnak, így a kezdeti lendülettel folytatják a távmunkát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA