A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Érseki audiencián a HMDK vezetői
MÁÉRT - 2020. április 23., csütörtök 12:07

A múlt héten Đuro Hranić, a diakovár-eszéki főegyházmegye érseke fogadta a HMDK vezetőit. Az audiencián a horvátországi magyar katolikusság aktuális helyzetéről és jövőjéről volt szó.
A diakovár-eszéki főegyházmegye 2008-ban nyerte el mai formáját, miután XVI. Benedek pápa rendelete alapján leválasztották róla az addig hozzátartozó, ám már Szerbiában található területeket. Az így létrejött érsekség alá közel félmillió katolikus hívő került, köztük több ezer magyar is. Az őket érintő ügyekről tárgyalt a múlt héten a HMDK elnöke, Jankovics Róbert és Pálinkás Krisztián, a szervezet alelnöke. A baráti hangulatú találkozón szó volt a horvátországi magyar katolikusok által használt templomok jövőbeli felújításáról, illetve a magyar nyelvű hitéletről is. - A HMDK mindig is fontosnak tartotta közösségünk hitéletét, hiszen számunkra is jól ismertek Reményik Sándor gondolatai, miszerint „ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!“. Ennek szellemében az oktatás mellett évek óta templomaink felújításán is dolgozunk. Több református templom rendbetételét már megkezdtük az elmúlt években, most pedig a katolikus templomokon a sor, melyek renoválásáról értekeztünk az érsek úrral, aki támogatta a kezdeményezéseinket - mondta Jankovics Róbert, hozzátéve, hogy első körben a nagybodolyai, a darázsi és az újbezdáni templomok újulhatnak meg. A HMDK elnöke továbbá elmondta, nagy öröm számára, hogy a környékünkön négy magyar katolikus pap is szolgálja a híveket, ami óriási előrelépés a tíz évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA