A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Kelemen Hunor: A parlament döntsön az önkormányzati választás időpontjáról, ne a kormány!
MÁÉRT - 2020. április 23., csütörtök 12:07

Már az Orban-kormány beiktatásakor világos volt, hogy a koronavírus járvány miatt nem lehet önkormányzati választást szervezni májusban-júniusban. 
Az is egyértelmű volt számunkra, hogy ha nem tudjuk az önkormányzati választást megszervezni, akkor meg kell hosszabbítani a polgármesterek, megyei tanácselnökök, helyi és megyei tanácsosok mandátumát. Az RMDSZ a társkezdeményezője volt az erre irányuló törvénytervezetnek, amelyről ma tárgyal és szavaz a parlament. 
Nincs itt semmi látnivaló, mondhatnánk. Csakhogy a tervezet benyújtása után a kormány is előállt egy sürgősségi kormányrendelettel, amely szintén szabályozná az önkormányzati választás megszervezésének idejét. 
Ezzel a kormány ismételten nem tartotta be az Alkotmánybíróságnak egy döntését. Ezúttal azt, amely világosan kimondja: ha van törvénytervezet parlamenti eljárásban, akkor azt a területet sürgősségi kormányrendelettel nem lehet szabályozni, azaz nem lehet közbelépni. 
A jóérzés és a demokratikus gyakorlat a mostani sürgősségi helyzetben is megkívánja azt, hogy a kormány tartsa be az Alkotmánybíróság döntését! 
A jóérzés és a demokratikus gyakorlat azonban még valamit megkíván: legyen párbeszéd a kormány és a parlament között. Akkor is szükség van erre, ha a kormánynak abszolút többsége van a parlamentben, de még inkább a mostani helyzetben, amikor egyszínű, kisebbségi kormánya van Romániának.
A kormány azt várja, hogy partnerre leljen a parlamentben, de közben elutasítja a párbeszédet. Ez nem helyes, emiatt egyre csökken a bizalmunk benne! Ezért is van szükség arra, hogy a parlament döntsön a választások időpontjáról.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA