A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
RMDSZ: minden halasztást igénylő hitelező mentesül a kamatos kamat befizetése alól
MÁÉRT - 2020. április 23., csütörtök 14:49

A szükségállapot ideje alatt rendkívüli intézkedéseket foganatosíthat az Egészségügyi Minisztérium – az erről szóló sürgősségi kormányrendelet jóváhagyását támogatta az RMDSZ. Így rezidens orvosokat és önkénteseket is alkalmazhatnak a kórházakban, a szaktárca vezetője pedig egy-egy kórház menedzsmenti kérdéseiben is közvetlenül dönthet, rendelkezhet például az alkalmazások és elbocsátások felett is.
„Fontos, hogy a szükségállapot ideje alatt az egészségügyi rendszer képes legyen a járvánnyal megküzdeni és minden beteget ellátni, ezért az RMDSZ szenátorai is támogatták a rendelet jóváhagyását a mai plénumi szavazáson” – mondta el László Attila RMDSZ-es szenátor. A felsőház egészségügyi bizottságának elnöke ugyanakkor felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a most jóváhagyott intézkedések csak a szükségállapot idejére szólnak, és káros lenne, ha azok utólag is érvényben maradnának.
„Az egészségügyi rendszert decentralizálni, nem központosítani kell. A rendszer ez irányú reformját az RMDSZ-es egészségügyi miniszterek kezdték el, és a Szövetség mindig támogatta és támogatni fogja azokat a szabályozásokat, amelyek a helyi szinten meghozott döntéshozást segítik elő” – monda el Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 
Az önkormányzati alárendeltségbe lévő kórházak nagy részének infrastrukturális fejlődése annak köszönhető, hogy 2010-ben az RMDSZ megvalósította a kórházak decentralizációját, emlékeztetett Cseke Attila. „Helyi önkormányzatok kezébe került a döntési jog, közösségünk ennek köszönhetően fejlődni tudott” – mondta a volt egészségügyi miniszter.
László Attila, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa elmondta: a szakbizottsági munkálatok alatt kiegészítették a kormány tervezetét. A módosítás azokat érinti, akik a járvány ideje alatt a kórházakban segítettek a betegség leküzdésében, és önzetlen munkájukkal koronavírusos betegeket láttak el. A járvány után alkalmazni lehet majd őket, fogalmazott az RMDSZ-es szenátor.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA