A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A magyar nyelvű oktatásért - új kisbuszt kapott az eszéki magyar iskolaközpont
MÁÉRT - 2020. május 7., csütörtök 13:36

A HMDK közbenjárására egy új mikrobusszal gyarapodott az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) buszflottája. Az új iskolabusz beszerzését a horvátországi magyarság fejlesztésére kidolgozott akcióterv alapján a magyar állam támogatta.
A HMDK számára mindig is nagyon fontos volt a magyar oktatás, és mindent megtett annak érdekében, hogy a szülők magyar iskolába írassák gyermekeiket. A cél érdekében ösztöndíjjal is támogatja azon családokat, amelyek a magyar iskolát választják. Az ösztöndíj összege első és ötödik osztályban, valamint az eszéki magyar iskolaközpont középiskolájába iratkozó diákok számára évi 20 000 kúna. Ezek mellett a magyar iskolákban az infrastrukturális feltételeket is igyekeznek fejleszteni, e célból épült meg többek között a laskói iskola sportcsarnoka és az eszéki HMOMK diákotthona is. Utóbbi intézmény most a HMDK közbenjárására egy új, minden igényt kielégítő mikrobusszal is gazdagabb lett.
- A HMDK számára mindig is fontos volt az anyanyelvi oktatás, ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy segítsük az ügyet. Magyarország kormányának támogatásából most végre megvásárolhattuk ezt a kisbuszt, ami nagy segítség a környékbeli magyar diákok iskolába járáshoz - nyilatkozta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, aki ezúton köszönetét fejezi ki a támogatónak.
 A 19+1 fős, légkondicionált jármű iskolabuszként üzemel majd, és az általános iskolás diákok szállítása lesz a feladata. Az adomány nem jöhetett volna jobbkor, hiszen a régi busz üzemeltetése már nem volt gazdaságos. - Minden újítás jól jön intézményünk számára, különösképpen akkor, ha logisztikáról van szó. Eddig használt iskolabuszunk felett már eljárt az idő, költséges volt a karbantartása, ezért már rég megérett a cserére. Nagyon hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy felismerte igényeinket és segíti a munkánkat ezen járművel, hiszen mi egy olyan intézmény vagyunk, amely egyfajta gyűjtőpontként minden horvátországi magyar diákot szívesen lát, és az ő iskolába járásukhoz elengedhetetlen egy működő iskolabuszrendszer - mondta Andócsi János, az eszéki oktatási intézmény igazgatója, aki hozzátette, biztos benne, hogy az új jármű hosszú ideig fogja szolgálni az iskolát.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA