A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
Folytatódnak a nagyszabású építkezések, felújítások
MÁÉRT - 2020. május 7., csütörtök 13:37

A koronavírus-járvány miatt az élet lelassult, egy ideje közösségi események, rendezvények sincsenek, a nagyszabású építkezések, felújítások viszont folytatódnak a HMDK jóvoltából.  Tovább szépülnek a magyar közösségi terek, szervezeteink által használt épületek.
Vinkovci
A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 2012-ben alakult, és azóta sokat tett/tesz a városban élő magyarokért. Rendszeresen tartanak összejöveteleket, irodalmi esteket, és nemzeti ünnepeinkről is megemlékeznek. Aktivitásuk ellenére évekig nem rendelkeztek saját székhellyel, csupán keddenként két órára vehettek igénybe egy városi termet.  „Hajléktalanságuknak” tavaly télen lett vége, a város által kiírt pályázaton végre egy saját székhelyhez jutottak. A helyiség viszont felújításra szorult.
- Az elmúlt hetekben fejeződtek be a felújítási munkálatok új székhelyünkön, amit, sajnos, a járvány miatt egyelőre nem használhatunk. A kijárási korlátozás miatt csak mostanában tudtunk felváltva elmenni takarítani is, de alig várjuk már, hogy újra megtarthassuk a rendszeres összejöveteleinket, végre a saját helyiségünkben – mondta Ács Rudolf, a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület elnöke.
Vukovár
A vukovári magyarok otthonát 2016 nyarán adták át, azóta a város és a környék magyarságának központja lett. Az épületben, amely a Vukovári Magyarok Egyesületének székháza és a Vukovár-Szerém megyei magyarok kulturális központja, már számos rendezvényt tartottak. Az itt zajló pezsgő magyar kulturális életet a magyar kormány is értékeli, így az anyaország támogatásából számos fejlesztés valósulhatott meg az épületben és környékén. A vukovári magyarok legnagyobb örömére sikerült a Magyarok Otthona melletti telket is megvásárolni, melyen elkezdődött a parkoló építése is a napokban.
- Székházunk környékén mindig problémát jelentett a parkolás. Szerencsére a szomszédságunkban egy üres telek áll, amit régóta szerettünk volna megvásárolni, ám a rendezetlen tulajdonjogi viszonyok miatt ez döcögősen haladt. Több mint kétévnyi utánajárást követően, a HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően a magyar kormány segítségünkre sietett, és tavalyelőtt megvásárolhattuk, most pedig a parkolónk is megépülhet - mondta Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke.
Várdaróc A romos épületből tájházzá alakított egykori iskolaépület is tovább szépül Várdarócon. 2015-ös átadása óta folyamatosan dolgoznak rajta: teljesen megújult az utcarész, valamint az udvara is. A napokban pedig az épületben lévő tanítói lakrész felújítási munkálatai is elkezdődtek. Micheli Zsolt, a Várdaróc Kultúregyesület elnöke elmondta, az átadóünnepség óta folyamatos volt az érdeklődés a tájház gyűjteménye iránt, több csoportot és egyéneket is fogadtak. A felújítás is folyamatos, így már különböző rendezvények megtartására is alkalmas. Hozzátette azt is, hogy az épület nagyon fontos a várdaróciaknak, ezért köszönet a HMDK-nak, hogy anyagi támogatást szerzett felújítására, amely a napokban tovább folytatódik. Most a tanítói lakrészt újítják föl, ahol további kiállítótermeket alakítanak ki, valamint kisebb csoport elszállásolására is alkalmassá teszik.
Szentlászló
A szentlászlói kultúrotthont az elmúlt években folyamatosan újították föl, így már 2018-ban méltó körülmények között ünnepelhették meg a Petőfi Sándor Kultúregyesület megalakulásának a 70. évfordulóját. Befejeződtek a munkák az épület emeleti részén is, ahol új vendégszobákat alakítottak ki. A kultúrotthon nagytermének felújítása pedig szintén a vége felé halad, melynek során alacsonyabb mennyezetet hoznak létre.
 
Csúza
Csúzán a Kossuth-házhoz tartozó melléképületben egy rendezvénytermet alakítottak ki. Ide bevezették a vizet és a gázt, megtörtént a terem külső-belső szigetelése, s lassan elnyeri végső formáját az épület. Az építkezés következő fázisában a fűtést szerelik be. A csúzai egyesületek örülnek, hogy lesz egy saját helyiségük, amit szabadon használhatnak. A tervek szerint nyárra elkészül az épület, és a szüreti fesztivált már ott tarthatják. Amint a körülmények megengedik, a fiatalok szeretnének sportnapot tartani a Kossuth-házban.
 
Sepse
Folyamatosan zajlanak a munkálatok a HMDK sepsei alapszervezete székházán. Prosszer Horvatin Szanellától, az egyesület alelnökétől megtudtuk, jelenleg a székházhoz tartozó borospince bejáratát, illetve az ún. présházat tatarozzák. A pince öreg, vályogfalas épülete beázott, berogyott, így teljesen fel kellett újítani – új falakat és csempéket kapott. A présház tatarozása a munkálatok utolsó fázisát jelenti, akárcsak az udvar rendezése, amely egy terasszal is bővülni fog.
 
Hamarosan Újbezdánban és Kopácson is megkezdődnek a munkálatok
Tavaly rendeződött az újbezdáni művelődési egyesület székházproblémája is. Horvát Ibolya, a szervezet vezetője elmondta, hálásak a HMDK-nak, hogy egy Arany János utcai ház tulajdonosaivá váltak, amely a kultúrotthon közvetlen szomszédságában található. Itt a közeljövőben a székház udvarát fogják rendbe hozni. A HMDK-nak Kopácson is vannak tervei, egy egyesületi épületet kapnak a helyi szervezetek a jövőben, hamarosan itt is elkezdődnek a munkálatok.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA