A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
A sürgősségi és a készenléti állapot közötti 4 napos különbségre alkotmányos megoldásokat kell találnia a kormánynak és az államelnöknek
MÁÉRT - 2020. május 13., szerda 20:08

A készenléti állapotot szabályozó törvénytervezet képviselőházi plénumi vitája alatt az RMDSZ álláspontját Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezetője ismertette.
A parlamenti képviselő elmondta, hogy a Szövetség nem ért egyet azzal az alkotmányellenes módosítással, amelyet a Nemzeti Liberális Párt nyújtott be, és amellyel a saját kormányának hibáit próbálta rejtegetni. „Míg az elmúlt három hétben a magyar közösség ellen irányuló támadások arról szóltak, hogy a romániai magyarok törekvéseit alkotmányellenesnek minősítették, ma itt azzal szembesültünk, hogy éppen a Nemzeti Liberális Párt az, amelyik nem akarja betartani az ország alaptörvényét” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Elmondta: a kormány a hét elején küldte el a parlamentnek a készenléti állapotot szabályozó törvénytervezetet, amelyről tegnap a Szenátus, ma pedig a Képviselőház döntő házként szavazott. Az leghamarabb hétfőtől, azaz május 18-tól léphet törvényesen hatályba. Benedek továbbá rámutatott arra is, hogy a szükségállapot május 14-én lejár, így ettől kezdődően május 18-ig nem lenne érvényben sem a szükség-, sem pedig a készenléti állapot. Ez idő alatt komoly közegészségügyi problémák merülhetnek fel a szigorítások hirtelen feloldásával. „Az egyetlen és járható alkotmányos megoldás a kialakult helyzetre, ha maga a kormány vagy éppen az államelnök találja meg a megoldást, hiszen a jelenlegi káosz teljes mértékben a kormány felelőtlensége miatt alakult ki. Az RMDSZ határozottan elítél minden olyan törekvést, amely ellentmond az alkotmánynak” – taglalta a képviselő.
A tervezet cikkelyenkénti plénumi vitáján az alkotmányellenes módosító javaslatot elutasította a képviselőház.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA