A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége
A horvát kormány elfogadta a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság ajánlásait
MÁÉRT - 2020. május 14., csütörtök 13:10

Legutóbbi ülésén a horvát kormány döntött a Magyar–Horvát Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság XV. ülésén fenntartott és elfogadott ajánlások jóváhagyásáról. A kisebbségi jogok érvényesítése terén Horvátország komoly partnerre talált Magyarországban, így az elmúlt időszakban sorra valósultak meg a vegyes bizottság ülésein elfogadott ajánlások.
A magyar nemzeti közösség Horvátországban és a horvát nemzeti közösség Magyarországon kiemelkedő szintű kisebbségi jogokat élvez. A két állam közötti kiváló kisebbségi együttműködés alapjait az 1995-ben Eszéken aláírt kisebbségvédelmi egyezmény fektette le, aminek végrehajtását a Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság (KVB) irányítja, illetve felügyeli. Horvátország és Magyarország kapcsolatában komoly előrelépés történt az elmúlt időszakban. Ezt támasztja alá az is, hogy 2017-ben négyévnyi kihagyás után ülésezett ismét a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság. Azóta pedig rendszeresek ezek a találkozók. Legutóbb tavaly decemberben ültek össze, Zágrábban tartották meg a 15. plenáris ülést, ahol megállapították, hogy mindkét fél fontosnak tartja a jegyzőkönyv vállalásainak végrehajtását, az ülés óta pedig a bizottság társelnökei többször is találkoztak és folyamatosan egyeztettek. A decemberben tartott ülésen számos olyan ajánlást is elfogadtak, amelyek rendkívül jelentősek a horvátországi magyarság szempontjából. Az ajánlások elfogadásával megteremtődött a számunkra fontos ügyek jogi háttere. A magyar kormány már korábban elfogadta az ajánlásokat, a horvát kormány pedig a múlt heti ülésén hagyta jóvá az ajánlásokat és azok végrehajtását.
- Elmondhatjuk, hogy sikerrel jártunk, amikor számos egyeztetés után 2017-ben, az új kormány megalakulása után ismét ülésezett a bizottság, azóta pedig a számunkra legfontosabb ajánlások sorra valósulnak meg. Többek között hatalmas eredmény, hogy megépült a laskói iskola tornacsarnoka, a bellyei magyar médiaház, az Eszéken működő magyar oktatási és művelődési központ diákotthona, amelyet 2019. november 28-án Orbán Viktor magyar és Andrej Plenković horvát miniszterelnök közösen avatott fel. Úgy vélem, mindez ékes bizonyítéka annak, hogy a két ország között a nemzeti kisebbségek, így a horvátországi magyarok is nemcsak összekötő kapoccsá, hanem a két állam közötti viszony alappilléreivé váltak – mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, aki hozzátette azt is, az pedig, hogy a kormány jóváhagyta a legutóbbi vegyes bizottságon hozott ajánlásokat is, még nagyobb bizakodással tölti el.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA