A Külhoni Magyar Sajtószolgálatról

A Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS) a külhoni magyarság politikai, társadalmi, egyházi, kulturális és civil szervezeteinek közleményeit, állásfoglalásait adja közre. A szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.

A KMS a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által létrehozott és működtetett olyan térítésmentes közzétételi támogatási forma, amelynek célja, hogy a külhoni, magyar nyelvű, magyar nemzettudatot erősítő, a magyar kulturális örökséget védő szervezetek a tevékenységükkel, illetve a tevékenységük céljával összhangban álló közérdekű közleményeiket rövid időn belül nyilvánosságra hozzák.

A sajtószolgálat az MTVA Kós Károly Kollégiumának szellemi védnöksége alatt, az MTVA gyártásában készül el annak érdekében, hogy megteremtse a magyarság közös információs terét, amelyben a külhoni magyarok életét meghatározó és formáló szervezetek a saját, általánosabb érdeklődésre számot tartó közleményeiket, híreiket, állásfoglalásaikat, megoszthatják a világ magyarságával – az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarokkal egyaránt. A KMS partnereinek kiemelkedő hírértékű közleményei a közmédia hírkiadásában is megjelennek a különböző hírügynökségi, rádiós, televíziós és online hírplatformokon feldolgozott hírek formájában.

A KMS-beadói jogosultságot az MTVA az internetes felület használatához szükséges jelszó átadásával igazolja vissza. A jelszó visszavonásáig érvényes.


Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Benedek Zakariás: a kormány nem teheti zárójelbe a parlamentet
MÁÉRT - 2020. május 18., hétfő 17:38

„A kormánynak meg kell értenie, hogy a jelenlegi járványhelyzetben csak akkor tud felelős intézkedéseket hozni, hogyha együttműködik az állam minden intézménye. Elfogadhatatlan, hogy a kormány önjáró módon, a parlamentet megkerülve olyan intézkedéseket hoz, amelyek jogalapjai megkérdőjelezhetők. Továbbá mind a járványügyi intézkedések, mind pedig a gazdasági válság kezelésére foganatosított cselekvések követhetetlenek, nincs bennük következetesség és nem nyújtanak megoldásokat” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a képviselőház május 18-i, hétfői ülésén, amelyen a parlament alsóházának tagjai Ludovic Orban miniszterelnököt vonták kérdőre a járványügyi helyzethez köthető döntések kapcsán. 
A Szövetség képviselőházi frakcióvezetője beszédében kitért arra is, hogy a kormány mulasztásának köszönhetően az elmúlt 3 napban igencsak megnőtt a járványveszély: a készenléti állapotot szabályozó törvényt nem dolgozták ki időben, így annak ellenére, hogy a parlament múlt héten megfeszített tempóban elfogadta ezt a törvény, az csak hétfőn lépett érvénybe, és így a kormány által pénteken kihirdetett készenléti állapotot érintő intézkedések üresek voltak. 
„Sajnos a kormány által az utolsó száz méteren hozott járványügyi intézkedések sokaságát lassan már a jogászok sem tudják követni. Azonban annak érdekében, hogy következetes legyen az állam, ebben a nehéz időszakban minden intézménynek együtt kell működnie, és nem szabad a parlamentet zárójelbe tenni. Egy jogállamnak a válsághelyzetekben is jogállamnak kell maradni, és a hatalmi ágak szétválasztásának ekkor is működnie kell. A kormánynak nem az a dolga, hogy törvényeket alkosson, hanem az, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki a gazdasági válságra, hogy támogassa a vállalkozásokat, hogy beindítsa az ország gazdasági motorjait, munkahelyeket teremtsen, és olyan programokat dolgozzon ki, amelyek valósan szolgálják az állampolgárok érdekeit” – fejtette ki Benedek Zakariás képviselő.

Kérjük felhasználóinkat, hogy a Külhoni Magyar Sajtószolgálat anyagait minden esetben KMS jelzéssel használják fel.
Az MTVA szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja a KMS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTVA